PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pētījums: aptaukošanās jaunībā samazina kaulu masu

Doctus
Liekais svars un aptaukošanās jaunībā saistīta ar vairākiem riskiem, piemēram, kardiovaskulāro slimību un cukura diabēta risku. Ir izpētīts, ka pusaudžiem ar lieko svaru notiek arī neatgriezeniskas izmaiņas kaulu struktūrā.

Tieši jaunībā kaulu masa sasniedz savu maksimumu, tāpēc tās zudums šajā laikā ir nopietna problēma. Pētot citas slimības, kas jaunībā izraisa kaulu masas zudumu (piemēram, anorexia nervosa), noskaidrots, ka paaugstināts lūzumu risks saglabājas arī pieaugušo vecumā, pat normalizējot ķermeņa svaru.

Lai arī liekajam svaram iepriekš piedēvētas pozitīvas īpašības, nesen veiktos pētījumos konstatēts, ka jauniešiem ar lieko svaru biežāk notiek apakšdelma kaulu lūzumi, kas raisīja jautājumus par to, kāpēc tā notiek.

Lai to noskaidrotu, veikts pētījums, kurā piedalījās 23 jaunieši ar aptaukošanos. Vidējais jauniešu vecums bija 17 gadi un vidējais ķermeņa masas indekss (ĶMI) – 44 kg/m2. Zinātnieki veica kaulu datortomogrāfiju un osteodensitometriju, lai novērtētu pētījuma dalībnieku viscerālo tauku daudzumu, muskuļu masu un kaulu struktūru.

Ir vairāki mehānismi, kā viscerālie tauki negatīvi ietekmē kaulus. Viscerālie tauki sekretē vielas, kas veicina hronisku iekaisumu, savukārt hronisks iekaisums stimulē osteoklastu veidošanos. Vienlaikus notiek izmaiņas arī D vitamīna metabolismā, jo tā kā tas ir taukos šķīstošs vitamīns, tas tiek "iesprostots" tauku šūnās un nepiedalās metabolisma procesos.

Pētījumā noskaidrots, ka jauniešiem ar aptaukošanos ir arī pazemināts augšanas hormona līmenis, kam ir nozīme kaulu veselībā.

Pētījumā iegūti rezultāti, ka ĶMI ir saistīts ar kortikālā kaula biezumu un, ka viscerālā aptaukošanās ir saistīta ar kortikālā kaula poraināku struktūru.

Šie rezultāti norāda, ka liels viscerālo tauku daudzums (kombinācijā ar samazinātu muskuļmasu) stimulē kaulu masas samazināšanos un rada izmaiņas kaulu struktūrā.

AVOTS: Radiological Society of North America. "Obesity in adolescence may cause permanent bone loss." ScienceDaily. ScienceDaily, 21 November 2016.