PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cik daudz drīkst pazemināt holesterīna līmeni?

Doctus
Zema blīvuma holesterīna līmeņa samazināšana līdz jaundzimuša bērna līmenim, statistiski ticami samazina sirds un asinsvadu slimību risku, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Circulation.

Iepriekš veiktos pētījumos ir noskaidrots, ka holesterīna līmeņa samazināšana ir saistīta ar zemāku sirds infarkta risku, tomēr iepriekš veiktie pētījumi neatbildēja uz jautājumi, vai no ļoti zema holesterīna līmeņa arī ir ieguvumi.

Pētījumā tika analizēta informācija par vairāk nekā 5000 cilvēkiem, kuri piedalījās holesterīnu samazinošos pētījumos. Šo pētījumu mērķis bija novērtēt jaunu holesterīnu samazinošu terapiju. Pētnieki vēlējās noskaidrot, vai zema blīvuma holesterīna samazināšana līdz zemākajam iespējamajam līmenim ir droša un vai tam ir ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmas slimībām.

Pētnieki atklāja, ka zema blīvuma holesterīna samazināšana līdz zemākajam iespējamajam līmenim – līdzvērtīgam kāds tas ir bērnam piedzimstot – samazina infarkta, insulta vai fatālu sirds slimību risku par vienu trešdaļu.

Rekomendācijās ir minēts, ka zema blīvuma holesterīnam ir jābūt zem 100 mg/dL, tomēr šis līmenis ir atkarīgs no personas individuālā sirds un asinsvadu slimību  riska.

Pētnieki analizēja datus no 10 pētījumiem par vairāk nekā 5000 pacientiem. Lielākajai daļai pacientu bija sirds un asinsvadu slimības, un lielai daļai bija artēriju apkaļķošanās vai liels risks, ka artērijas apkaļķosies. Visiem pacientiem iepriekš bija diagnosticēts augsts holesterīna līmenis, un lielai daļai pētījuma dalībnieku bija liekais svars. Vidējais vecums bija 60 gadi. Vidējais zema blīvuma holesterīns bija 125 mg/ dL un visiem pētījuma dalībniekiem bija paaugstināts sirds slimību un insulta risks.

Lielākā daļa pacientu lietoja holesterīnu pazeminošu statīnu terapiju, bet vairāk nekā puse lietoja arī papildus jaunu medikamentu – alirokumabu, katras divas nedēļas (neliela injekcija, kas palīdz vēl vairāk samazināt holesterīna līmeni). Šī papildus terapija ir nepieciešama, ja neizdodas samazināt holesterīna līmeni, lietojot statīnus.

Kombinētais efekts no jaunā medikamenta un statīniem, ļāva pacientiem sasniegt ļoti zemu holesterīna līmeni: zem 50 mg/dL. Šāds līmenis ir salīdzināms ar jaundzimušā holesterīna līmeni. Šādu līmeni var sasniegt tikai ar medikamentiem, ar uztura maiņu un fiziskām aktivitātēm tāds nav sasniedzams. Pētnieki atklāja, ka holesterīna līmeņa samazināšana mazina infarkta, insulta, stenokardijas un nāves no sirds slimībām risku. Zema blīvuma holesterīna samazināšanās par 39 mg/ dL risku samazina par 24%.

Pētnieki norāda, ka pētījums ne tikai apstiprina, ka zema blīvuma holesterīns veicina sirds problēmu attīstību, bet arī iesaka zema blīvuma holesterīnu samazināt līdz minimumam. 

 

AVOTS: Kausik K. Ray, Henry N. Ginsberg, Michael H. Davidson, Robert Pordy, Laurence Bessac, Pascal Minini, Robert H. Eckel, Christopher P. Cannon. Reductions in Atherogenic Lipids and Major Cardiovascular EventsClinical Perspective. Circulation, 2016; 134 (24): 1931