PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Jauni pierādījumi par aspirīna lietošanas drošumu

Doctus
Kārdifas universitātē veiktā pētījumā secināts, ka asiņošana kuņģa zarnu traktā, lietojot aspirīnu, tiek novērota ievērojami retāk, nekā spontānas asiņošanas pacientiem, kuriem būtu jālieto aspirīns, bet viņi to nelieto.

Pētnieki veica plašu sistemātisku zinātniskās literatūras apskatu un nejaušināta iedalījuma pētījumu meta – analīzi un secināja, ka regulāra aspirīna lietošana paaugstina kuņģa zarnu trakta asiņošanas risku pat par 50%, tomēr nav pierādījumu, ka šīs asiņošanas būtu letālas.

Profesors Peter Elwood no Kārdifas universitātes Medicīnas skolas uzsver: “lai gan daudz cilvēku lieto aspirīnu ikdienā, lai samazinātu veselības problēmu riskus, piemēram, vēža attīstību un sirds un asinsvadu slimības, tomēr plaša šī medikamenta lietošana ir ierobežota kuņģa zarnu trakta asiņošanas risku dēļ. Šis pētījums pierāda, ka aspirīna lietošana nepaaugstina mirstības risku kuņģa zarnu trakta asiņošanas dēļ. Mēs ceram, ka šī pētījuma rezultāti ļaus ārstiem biežāk izrakstīt aspirīnu gados veciem pacientiem, tādejādi nozīmīgi samazinot mirstību un invaliditāti sirds un asinsvadu slimību un ļaundabīgu audzēju dēļ.”

Sirds un asinsvadu slimības un ļaundabīgie audzēji ir vadošie mirstības un invaliditātes cēloņi visā pasaulē, pētījums pierāda, ka mazas devas aspirīna lietošana samazina abu šo saslimšanu risku par 20 – 30%.

Nesen veikti pētījumi pierāda, ka zemas devas aspirīna lietošana pacientiem ar vēzi ir efektīva papildus terapija pacientiem, kuri saņem ķīmijterapiju un/ vai staru terapiju. Papildus aspirīna lietošana samazina mirstības risku par 15% pacientiem ar zarnu vēzi un iespējams arī ar citiem vēža veidiem.

 

AVOTS: Peter C. Elwood, Gareth Morgan, Julieta Galante, John W. K. Chia, Sunil Dolwani, J. Michael Graziano, Mark Kelson, Angel Lanas, Marcus Longley, Ceri J. Phillips, Janet Pickering, Stephen E. Roberts, Swee S. Soon, Will Steward, Delyth Morris, Alison L. Weightman. Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Trials to Ascertain Fatal Gastrointestinal Bleeding Events Attributable to Preventive Low-Dose Aspirin: No Evidence of Increased Risk. PLOS ONE, 2016; 11 (11).