PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ķermeņa masas indekss un kognitīvās funkcijas

Doctus
Pētnieki atklāja, ka augsts ķermeņa masas indekss (ĶMI) pusaudžu gados, var ietekmēt kognitīvo funkciju pusmūžā. Tomēr šis efekts tika novērots tikai tiem pieaugušajiem, kuriem ir bijis zems sociālekonomiskais stāvoklis pusaudžu vecumā.

Pēdējās desmitgadēs liekā svara un aptaukošanās problēma pusaudžu populācijā ir nozīmīgi pieaugusi un šobrīd skar apmēram vienu trešdaļu pusaudžu populācijas attīstītajās valstīs. Līdz šim bija zināms, ka augsts ĶMI pieaugušā vecumā ietekmē kognitīvās spējas, saistība starp ĶMI pusaudžu vecumā un kognitīvām funkcijām pusmūžā līdz šim nebija noskaidrota.  

Pētnieki izmantoja svara un auguma datus par 507 indivīdiem, kuri tika izmērīti vairāk nekā pirms 33 gadiem, kad dalībnieki bija 17 gadus veci. Pētījuma dalībnieki aizpildīja elektronisku kognitīvo spēju pārbaudi 48 – 52 gadu vecumā; visu dalībnieku sociālekonomiskais stāvoklis tika novērtēts, izmantojot dažādas metodes. Izmantojot statistikas metodes, pētnieki aprēķināja ĶMI ietekmi uz kognitīvajām funkcijām.

Pētnieki atklāja, ka augsts ĶMI pusaudžu gados un ilgstošs kumulatīvs ĶMI slogs ir saistīts ar sliktākām kognitīvajām spējām vēlākā dzīvē. Svarīgi, ka aptaukošanās ietekme uz kognitīvajām spējām sākas jau pusaudžu gados, neatkarīgi no ĶMI izmaiņā vēlākos gados.

Pētnieki arī pierādīja, ka garāks augums ir saistīts ar labāku kognitīvo funkciju, neatkarīgi no sociālekonomiskā stāvokļa pusaudžu gados un vēlākos gados.

Vēl viens svarīgs atklājums, kas parasti netiek ņemts vērā, ir pusaudžu sociālekonomiskais stāvoklis un tā ietekme uz kognitīvajām spējām. Pētnieki pierādīja saistību starp zemāku sociālekonomisko stāvokli, palielinātu ĶMI pusaudžu gados un samazinātām kognitīvajām spējām vēlākos gados.

AVOTS: Irit Cohen-Manheim, Glen M. Doniger, Ronit Sinnreich, Ely S. Simon, Havi Murad, Ronit Pinchas-Mizrachi, Jeremy D. Kark. Body Mass Index, Height and Socioeconomic Position in Adolescence, Their Trajectories into Adulthood, and Cognitive Function in Midlife. Journal of Alzheimer's Disease, 2016; 55 (3).