PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Onkoloģisko pacientu plūsma caur „zaļo koridoru” pieaug; visbiežāk aizdomas par krūts un ādas vēzi

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Onkoloģisko pacientu plūsma caur „zaļo koridoru” pieaug; visbiežāk aizdomas par krūts un ādas vēzi
Pacientu skaits, kuri aizdomu par onkoloģisku slimību dēļ izmanto „zaļo koridoru”, kas sniedz iespēju steidzamības kārtā tikt uz konsultāciju pie speciālista Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā „Latvijas Onkoloģijas centrs”, salīdzinot ar pirmo „zaļā koridora” darbības mēnesi, ir krietni pieaudzis.

 Visbiežāk ģimenes ārsti uz Latvijas Onkoloģijas centru savus pacientus nosūta ar aizdomām par krūts un ādas vēzi. Oktobrī, kad „zaļais koridors” sāka darboties, uz konsultāciju pie speciālista Latvijas Onkoloģijas centrā ar aizdomām par vēzi ieradās 88 pacienti, bet novembrī – jau 388 pacienti. Šomēnes līdz 18. decembrim uz konsultāciju Latvijas Onkoloģijas centrā caur „zaļo koridoru” nokļuvis 231 pacients.

Kopumā no 1. oktobra līdz 18. decembrim, izmantojot „zaļo koridoru”, speciālista konsultāciju Latvijas Onkoloģijas centrā kopā saņēmuši 707 pacienti. Visvairāk bija pacientu ar aizdomām par krūts vēzi – pavisam konsultāciju saņēma 146 cilvēki. Liels bija arī pacientu skaits (130), kas šo nepilnu trīs mēnešu laikā ieradās ar aizdomām par ādas vēzi. Tāpat ievērojams pacientu skaits ieradās pie speciālista ar aizdomām par priekšdziedzera jeb prostatas vēzi (69 pacienti), resnās un taisnās zarnas vēzi (67), nieru vēzi (67), kuņģa vēzi (56) un dzemdes ķermeņa vēzi (51). 41 pacientu ģimenes ārsti bija nosūtījuši uz Latvijas Onkoloģijas centru ar aizdomām par olnīcu vēzi, 29 pacientus – ar iespējamu aizkuņģa dziedzera vēzi, 26 – ar bronhu un plaušu vēzi, bet 25 – ar urīnpūšļa vēzi, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ambulatorās daļas administratore Silvija Beikerte.

Nemainīgi liels skaits ir pacientu, kuriem aizdomas par onkoloģisku slimību neapstiprinās. Oktobrī tādi bija 41 procents (36 no 88 pacientiem) no visiem pacientiem, kas ieradās uz speciālista konsultāciju, izmantojot „zaļo koridoru”, novembrī – 35 procenti pacientu (135 no 388), bet šomēnes līdz 18. decembrim vēzis netika atklāts 37 procentiem pacientu (86 no 231).

No vienas puses, par šādu statistiku varētu priecāties – tātad aizdomas par vēzi lielā daļā gadījumu tomēr neapstiprinās, no otras puses – neonkoloģisko pacientu plūsma caur „zaļo koridoru” ir pārāk liela, ņemot vērā, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, izmantojot „zaļo koridoru”, ģimenes ārstam savu pacientu uz konsultāciju pie speciālista Latvijas Onkoloģijas centrā būtu jānosūta jau ar primārās diagnostikas izmeklējumu rezultātiem, tātad ar ļoti pamatotām aizdomām par onkoloģisku slimību. „Zaļais koridors” paredzēts, lai pacienti, kam ir ļaundabīgs audzējs, varētu pēc iespējas ātrāk saņemt piemērotāko ārstēšanu.

Latvijas Onkoloģijas centrā diemžēl visai bieži konstatējam, ka audzēja primārai diagnostikai nepieciešamie izmeklējumi, kas noteikti Ministru kabineta noteikumu Nr. 1529 „Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 34. pielikumā, pacientam, kurš ieradies pie speciālista, izmantojot „zaļo koridoru”, nemaz nav veikti. Piemēram, ar aizdomām par ādas vēzi uz konsultāciju pie speciālista nereti ierodas pacienti, kuri vienkārši vēlas pārbaudīt savas dzimumzīmes. Tas tomēr nav pietiekams iemesls, lai izmantotu „zaļo koridoru”. Šo sistēmu nevajadzētu spekulatīvi lietot visiem pacientiem, kas ātrāk grib nokļūt pie speciālista.

Jāatzīmē, ka „zaļais koridors” darbojas arī attiecībā uz izmeklējumiem ļaundabīga audzēja primārai diagnostikai, proti, arī uz tiem pacients var tikt 10 darba dienu laikā, pats vēršoties jebkurā ārstniecības iestādē, tai skaitā Latvijas Onkoloģijas centrā, nepieciešams vien ģimenes ārsta īpaši noformēts nosūtījums. Tātad pirms speciālista apmeklējuma veikt visus nepieciešamos izmeklējumus nav sarežģīti un laikietilpīgi, turklāt bez tiem vienalga neiztikt.

Atgādinām, ka „zaļais koridors” ir sistēma, kas kopš 1. oktobra pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību sniedz iespēju tikt uz primārās diagnostikas izmeklējumiem un konsultāciju pie speciālista desmit darba dienu laikā. Pacientu uz konsultāciju pie speciālista var pieteikt tikai ģimenes ārsts, zvanot pa speciālu tālruņa numuru uz Latvijas Onkoloģijas centru vai citu ārstniecības iestādi un īpaši noformējot nosūtījumu.