PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Slēptas hipertensijas izplatība

Doctus
Analizējot asinsspiedienu visas dienas garumā, statistiski ticami nozīmīgam skaitam visādi citādi veselu cilvēku, kuriem, mērot asinsspiedienu ārsta kabinetā, tas ir normāls, atklāja slēptu vai neatklātu hipertensiju. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Circulation.

Pretēji baltā halāta hipertensijai, slēpta hipertensija ir normāls asinsspiediens ārsta kabinetā, bet paaugstināts asinsspiediens ārpus ārsta kabineta. Slēptu hipertensiju ir viegli palaist garām un tā var būt gan dienas laikā, gan naktī. Lai noskaidrotu, vai cilvēkam ir maskēta hipertensija, cilvēkam savās ikdienas aktivitātēs ir jānēsā asinsspiediena mērīšanas manšete un maza portatīva ierīce, kas izmēra asinsspiedienu visas dienas laikā. Salīdzinot ar ārsta kabinetā mērītu asinsspiedienu, ambulatori mērīts asinsspiediens ir labāks nākotnes sirds slimību prognozētājs.

Pētījumā piedalījās 888 dalībnieki. Visiem dalībniekiem tika veikti trīs asinsspiediena mērījumi klīnikā un viens ambulators 24 stundu asinsspiediena mērījums (mērījums tika nolasīts reizi 30 minūtēs). Neviens no pētījuma dalībniekiem nelietoja asinsspiedienu pazeminošus medikamentus. Vairāk kā puse dalībnieku bija sievietes un vidējais vecums bija 45 gadi. 

Pētījuma izaicinājums bija pieņēmums, ka ambulatori mērīts asinsspiediens parasti ir zemāks nekā ārsta kabinetā mērīts asinsspiediens baltā halāta hipertensijas dēļ. Pētījumā salīdzināja klīnikā veiktu asinsspiedienu mērījumus ar ambulatoriem asinsspiediena mērījumiem strādājošiem, pusmūža vecuma cilvēkiem laika posmā 2005. – 2012.gads. Pētnieki atklāja:

  • 15,7% pētījuma dalībnieku ar normālu asinsspiedienu ārsta kabinetā, pamatojoties uz ambulatoriem asinsspiediena mērījumiem, ir slēpta hipertensija; šādu saistību biežāk novēroja vīriešiem nekā sievietēm, kā arī tiem, kuriem ir prehipertensija.
  • Jaunākiem pētījuma dalībniekiem ar normālu svaru biežāk nekā gados vecākiem un ar lieko svaru novēroja, ka ambulatori mērīts asinsspiediens ir augstāks nekā klīnikā mērītais. 

Pētījuma rezultāti apgāž pieņēmumu, ka ambulatori mērītais asinsspiediens parasti ir zemāks nekā klīnikā mērītais. Šis atklājums ir svarīgs veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, ka jāpievērš uzmanība arī veseliem cilvēkiem, kuriem netiek ārstēts paaugstināts asinsspiediens.

AVOTS: Joseph E. Schwartz, Matthew M. Burg, Daichi Shimbo, Joan E. Broderick, Arthur A. Stone, Joji Ishikawa, Richard Sloan, Tyla Yurgel, Steven Grossman, Thomas G. Pickering. Clinic Blood Pressure Underestimates Ambulatory Blood Pressure in an Untreated Employer-Based US PopulationClinical Perspective. Circulation, 2016