PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Neapstrādāts govs piens pasargā no astmas un alerģijām

Doctus
Svaigs, neapstrādāts govs piens satur lielāku omega-3 taukskābju daudzumu nekā pasterizēts, homogenizēts piens ar samazinātu tauku saturu. Tas izskaidro, kāpēc tiem bērniem, kuri saņem neapstrādātu pienu, ir mazāks astmas attīstības risks.

Vairākos epidemioloģiskos pētījumos novērota šāda sakarība, tagad tas apstiprināts Ludwig-Maximilians-Universitaet (LMU) veiktā pētījumā PASTURE. Pētījumā novēroja vairākus tūkstošus bērnu lauku reģionos, kuru mātes pierakstīja bērna ēšanas paradumus un slimību anamnēzi līdz 6 gadu vecumam. Analizējot šīs veselības dienasgrāmatas, noskaidrots, ka astma attīstījusies retāk tajā kohortā, kuri lietoja neapstrādātu pienu. Šis efekts skaidrojams ar to, ka neapstrādāts piens satur lielāku tauku daudzumu un vairāk omega-3 taukskābju.

Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai. Tā kā tās netiek sintezētas organismā, tās jāuzņem ar uzturu. Omega-3 taukskābēm pierādīti vairāki pozitīvi fizioloģiski efekti – kā, piemēram, tie ir prekursori pretiekaisuma substancēm un citām veselībai svarīgām molekulām.

Piena apstrādes pakāpe (pasterizācija, homogenizācija, tauku satura samazināšana) ir apgriezti proporcionāli saistīta ar omega-3 taukskābju apjomu. Salīdzinājumam, omega-6 taukskābju saturu piena apstrāde neietekmē. Parasti piena apstrādi veic pasterizējot (72 - 75 grādu temperatūrā) un homogenizējot pienu. Neskatoties uz pētījuma rezultātiem, pētījuma autori izvairās ieteikt uzturā lietot neapstrādātu pienu, tāpēc, ka tas var saturēt patogenus mikroorganismus.

AVOTS: Tabea Brick, et al. ω-3 fatty acids contribute to the asthma-protective effect of unprocessed cow's milk. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2016.