PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smadzeņu veselības labad jāizvēlas kāpt pa trepēm, nevis braukt ar liftu

Doctus
Smadzeņu veselības labad jāizvēlas kāpt pa trepēm, nevis braukt ar liftu
Pixabay
Kāpšana pa trepēm parasti saistīta ar ķermeņa fizisko veselību, bet jaunā pētījumā noskaidrots, ka tā uzlabo arī galvas smadzeņu veselību. Pozitīva loma galvas smadzeņu veselībā ir arī izglītībai.

Pētījumā pierādīts, ka jo vairāk stāvus cilvēks pieveic, kāpjot pa trepēm, un jo vairāk gadus pavada skolas solā, jo "jaunākas" ir smadzenes.

Smadzeņu vecums samazinās par 0,95 gadiem par katru mācībās pavadīto gadu, un par 0,58 gadiem ar katru uzkāpto stāvu (kāpjot katru dienu).

Pētījums veikts, izmantojot magnētiskās rezonanses izmeklējumu galvas smadzenēm – to veica 331 veseliem pieaugušajiem vecumā no 19 - 79 gadiem. Zinātnieki novērtēja pelēkās vielas apjomu, jo tās apjoms samazinās ar vecumu (neironu sabrukšanas rezultātā). Pēcāk smadzeņu apjoms tika salīdzināts ar pētījuma dalībnieku trepju kāpšanas paradumiem un mācību ilgumu.

Rezultāti bija nepārprotami – jo vairāk cilvēki kāpa pa kāpnēm, un jo ilgāk mācījās, jo jaunākas bija viņu galvas smadzenes.

Pētījums iedvesmo – tas parāda, ka tik ikdienišķa darbība kā kāpšana pa trepēm var palīdzēt saglabāt galvas smadzenes jaunas.

AVOTS: Jason Steffener, Christian Habeck, Deirdre O'Shea, Qolamreza Razlighi, Louis Bherer, Yaakov Stern. Differences between chronological and brain age are related to education and self-reported physical activity. Neurobiology of Aging, 2016; 40: 138.