PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiksētas zāļu kombinācijas efektivitāte plaušu tuberkulozes ārstēšanai

Doctus
Spāņu pētnieki sagatavojuši Cochrane datu bāzes pārskatu par fiksētas devas zāļu kombinācijas un vienu vielu saturošu zāļu lietošanas efektivitāti, drošumu un līdzestību pacientiem, kam pirmreizēji diagnosticēta tuberkuloze.

Tuberkuloze ir ārstējama slimība, kurai iespējama profilakse; to izraisa tuberkulozes mikobaktērija un tā visbiežāk manifestējas ar plaušu iesaisti. Tā sastopama visur pasaulē, bet īpaši bieži sociālekonomiski mazāk attīstītās vietās. Tuberkuloze ir vadošais HIV pozitīvu pacientu nāves iemesls.

Plaušu tuberkulozes ārstēšana ilgst 6 mēnešus – pirmos divus mēnešus lieto izoniazīdu, rifampicīnu, pirazinamīdu un etambutolu, pēc tam vēl četrus mēnešus lieto izoniazīdu un rifampicīnu. Tomēr terapijas ilgums un sarežģītība ietekmē pacientus, mazina līdzestību un var veicināt hroniskas infekcijas attīstīšanos, kad pacienti ilgstoši izdala vidē medikamentu rezistentas tuberkulozes mikobaktērijas. Pasaules Veselības Organizācija (PVO) iesaka lietot fiksētas zāļu kombinācijas, lai veicinātu līdzestību un samazinātu kļūdainu kombināciju lietošanu.

Pētnieki novērtēja fiksētas zāļu kombinācijas efektivitāti, pacientu viedokli un efektivitāti plaušu tuberkulozes ārstēšanā un salīdzināja iegūto informāciju ar vienu medikamentu saturošu zāļu lietošanu. Kopumā tika apskatīti 13 pētījumi, kas veikti no 1987.-2015. gadam, ar kopējo pirmreizēji diagnosticēto pacientu skaitu 5824.

Noskaidrots, ka nav nozīmīgas atšķirības ārstēšanas efektivitātē, lietojot vienu vai otru zāļu formu. Tomēr novērots, ka fiksētās zāļu kombinācijas lietošanas gadījumā pacientiem biežāk attīstījās recidīvi. Nenovēroja atšķirības blakņu biežumā.

Pētījums pierāda, ka fiksēta zāļu kombinācija ir atbalstāma plaušu tuberkulozes ārstēšanai.

AVOTS: Carmen R Gallardo, et al. Fixed-dose combinations of drugs versus single-drug formulations for treating pulmonary tuberculosis. Cochrane Systematic Review, May 2016.