PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Transplantējot radzeni, jāņem vērā donora dzimums

Doctus
Pētījumā par pacientiem, kuriem veikta radzenes transplantācija, noskaidrots, ka sagaidāms sliktāks rezultāts, ja sievietei transplantēta vīrieša radzene. Tas nozīmē, ka lai samazinātu transplantāta komplikāciju ai atgrūšanas attīstības risku, būtu noderīgi transplantēt radzeni no tā paša dzimuma donora.

Pētījums veikts Liverpūlē (Anglija). Tajā piedalījās vairāk nekā 18 000 pacientu, kuriem veikta radzenes transplantācija. Apmēram 80% pacientu pētījumā 5 gadus pēc transplantācijas nebija attīstījušās nekādas komplikācijas, bet no tiem, kuriem bija komplikācijas, novērots, ka tās biežāk attīstījās, ja radzene transplantēta sievietei no vīrieša dzimuma donora nekā viena dzimuma transplantācijas gadījumā.

Izskaitļots, ka no katrām 1000 transplantētām radzenēm komplikācijas attīstīsies 180 pacientu, bet, ja radzene transplantēta no cita dzimuma donora, tad komplikācijas sagaidāmas 220 pacientu.

Viena dzimuma transplantāta nozīme bija īpaši uzkrītoša pacientiem ar Fuksa (Fuchs) endotēlija distrofiju, kas skar plānu radzenes endotēlija šūnu kārtu, kas izklāj radzenes mugurējo daļu un regulē šķidruma līmeni radzenē, kas nepieciešams skaidrai redzei.

No 4 046 pacientiem ar Fuksa endotēlija distrofiju 18% no vīrieša sievietei transplantētu radzeņu attīstījās komplikācijas, bet no sievietes sievietei transplantētu radzeņu gadījumā tikai 12% gadījumu. Pēc riska faktoru pielīdzināšanas, izskaitļots, ka sieviete-sievietei transplantāta gadījumā ir par 40% mazāks komplikāciju risks un par 30% mazāks transplantāta atgrūšanas risks, salīdzinot ar vīrietis-sievietei transplantāciju.

Šie rezultāti visticamāk skaidrojami ar H-Y antigēna nesaderību, kas saistīta ar vīrieša Y hromosomu. Tā kā sievietēm Y hromosomas nav, tad veicot radzenes transplantāciju vīrietim no sieviešu dzimuma donora, šādu H-Y antigēna nesaderību nenovēro.

AVOTS: C L Hopkinson, V Romano, R Kaye, B Steger, R M K Stewart, M Tsagkataki, M N A Jones, D F P Larkin, S B Kaye. The influence of donor and recipient gender incompatibility on corneal transplant rejection and failure. American Journal of Transplantation, 2016.