PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zinātnieki atklāj jaunu iespēju ārstēt NATAS

Doctus
Zinātnieki nākuši klajā ar iespēju ārstēt ne-alkohola taukaino aknu slimību (NATAS). NATAS skar gandrīz 25% ASV iedzīvotāju, tā visbiežāk attīstās cilvēkiem ar lieko svaru, aptaukošanos, cukura diabētu un paaugstinātu holesterīna līmeni.

Pirmā slimības stadija – aknu steatoze – var progresēt par ne-alkohola steatohepatītu un pēcāk arī cirozi un aknu vēzi. Veicot pētījumus ar pelēm, zinātnieki konstatējuši, ka pelēm ar NATAS ir paaugstināts enzīma cdk4 līmenis. Pelēm izmantojot divus medikamentus, kas inhibē šo enzīmu (flavopiridols, PD-0332991), novēroja būtisku steatozes attīstības samazināšanos pirmajā stadijā.

Abi medikamenti, kas inhibē cdk4, ir apstiprināti lietošanai ASV Pārtikas un zāļu pārvaldē, kā arī klīniskos pētījumos pierādīta to efektivitāte aknu vēža ārstēšanā, tāpēc drīzumā plānots sākt veikt klīniskos pētījumus par šo medikamentu efektivitāti pacientiem ar NATAS.

AVOTS: Nikolai Timchenko, et al. Activation of CDK4 Triggers Development of Non-alcoholic Fatty Liver Disease. Cell Reports, June 2016.