PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Arahnofobiju iespējams mazināt, "pārrakstot" atmiņas

Doctus
Liela daļa cilvēku cieš no trauksmes un bailēm, ko rada kāda konkrēts objekts – bieži šo situāciju ārstē, pakļaujot cilvēkus šī objekta iedarbībai (ekspozīcijas terapija). Zinātnieki no Upsālas Universitātes atklājuši, ka ekspozīcijas terapija izmaina pieredzi ar konkrēto objektu, kas sagādā bailes, tādējādi mazinot bailes pret to, veicot pētījumus par arahnofobiju.

Ja ekspozīcijas terapija ir veiksmīga, tad cilvēkam veidojas jauna "droša" pieredze, kas ir stiprāka par iepriekšējo, bailes radošo pieredzi. Šī metode nav efektīva visiem, daļēji tādēļ, ka mācīšanās, kas notiek ekspozīcijas terapijas laikā, nav pastāvīga; bailes radošās atmiņas var atgriezties arī pēc veiksmīgas ekspozīcijas terapijas.

Kad cilvēkam kaut ko atgādina, šī atmiņa kļūst "nestabila" un notiek tās "pārsaglabāšana". Ja šo procesu (ko sauc arī par rekonsolidāciju) ietekmē, tad ir iespējams iepriekšējo atmiņu izmanīt. Tādējādi iespējams pavājināt vai izdzēst baiļu atmiņu. Līdz šim gan nebija droši zināms, vai ta sir efektīvi, jo senas atmiņas ietekmēt ir ievērojami sarežģītāk.

Zinātnieki no Upsālas Universitātes un Karolinskas Insitūta Zviedrijā pierādījuši, ka šo metodi var izmantot, lai samazinātu mūžu senas fobijas. Tie cilvēkiem ar arahnofobiju rādīja zirnekļu bildes, vienlaikus mērot pētījuma dalībnieku smadzeņu aktivitāti mandeļveida kodolā (smadzeņu struktūra, kas cieši saistīta ar bailēm).

Atklāts, ka baiļu atmiņas aktivēšana, radot īsu 10 min.ilgu ekspozīciju pirms ilgākas ekpozīcijas, ievērojami mazināja mandeļveida kodola aktivitāti, kad dalībnieki apskatīja zirnekļu bildes atkārtoti nākamajā dienā. Tā kā atmiņa tiek padarīta "nestabila" pirms ekspozīcijas un atkārtoti saglabāta vājāka, bailes nav tik intensīvas.

Nākamajā dienā pēc ekspozīcijas dalībnieku grupa, kuriem pirms ekpozīcijas aktivēja baiļu atmiņu, bija ievērojami mazāka mandeļveida kodola aktivitāte nekā kontroles grupā. Novēroja arī mazāku izvairīšanos no zirnekļiem, kas ir likumsakarīgi, ņemot vērā mandeļveida kodola aktivitātes līmeni.

Interesanti, ka tik vienkārša darbība tik būtiski ietekmē smadzeņu aktivitāti un uzvedību. Iespējams, ka vienkārša šobrīd esošo trauksmes un baiļu ārstēšanas metožu izmainīšana, pievienojot ekpozīcijas terapiju, var būt ievērojami efektīvāka.

Par arahnofobiju

Arahnofobija jeb bailes no zirnekļiem ir viena no 10 biežāk sastopamajām fobijām pasaulē. ASV tā ir vairāk par 30,5 % iedzīvotāju, to pēc biežuma apsteidz tikai nekrofobija (bailes no nāves) un glosofobija (bailes no publiskas uzstāšanās).

AVOTS: Johannes Björkstrand, et al. Disrupting Reconsolidation Attenuates Long-Term Fear Memory in the Human Amygdala and Facilitates Approach Behavior. Current Biology, August 2016.