PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Gestācijas cukura diabētu biežāk diagnosticē vasarā

Doctus
Šī gada Eiropas Diabēta Izpētes asociācijas (EASD) tikšanās laikā Minhenē (12.-16. septembrī) publicēti dati, kas liecina, ka vasarā gestācijas diabēta incidence ir visaugstākā. Tas notiek, iespējams, paaugstinātas gaisa temperatūras dēļ.

Zināms, ka 1. tipa cukura diabētam (CD) raksturīga sezonalitāte – visvairāk gadījumus diagnosticē ziemā (tas saistīts ar lielāku cirkulējošo vīrusu slogu un zemāku D vitamīna līmeni). Mazāk skaidra ir 2. tipa CD un gestācijas CD diagnosticēšanas sezonalitāte.

Kopumā pētījumā no 2003.-2005. gadam piedalījās 11 538 sievietes no Zviedrijas, kurām veica 75 g orālās glikozes tolerances testu grūtniecības 28. nedēļā. Orālās glikozes tolerances testa rezultātus grupēja pa mēnešiem un sezonām, lai novērotu iespējamu sezonalitāti. Informāciju par vidējo mēnešu temperatūru pētījuma laikā ieguva no Zviedru Meteoroloģijas un Hidroloģijas Institūta.

Pētījuma laikā 487 (4,2 %) sievietēm diagnosticēja gestācijas CD. Diagnosticēšanas biežums svārstījās no 2,9 % martā līdz 5,8 % jūnijā. Sezonālais diagnosticēšanas biežums svārstījās no 3,3 % pavasarī līdz 5,5 % vasarā. Šīs atšķirības bija statistiski nozīmīgas gan, salīdzinot datus dažādos mēnešos, gan sezonās.

Tālākā datu analīze parādīja, ka glikozes līmenis pēc 2 stundām paaugstinājās par 0,009 mmol/l, pieaugot gaisa temperatūrai par 1 grādu. Ņemot vērā temperatūras atšķirību ziemā un vasarā, vasarā glikozes līmenis ir par 0,15 mmol/l augstāks nekā ziemā.

Pielāgojot datus pēc vecuma, noskaidrots, ka vasaras mēneši (jūnijs-augusts) saistīti ar palielinātu glikozes līmeni un par 51 % (1,5 reizes) palielinātu gestācijas CD diagnosticēšanas biežumu salīdzinot ar citām sezonām. Pielāgojot datus pēc vidējās mēneša temperatūras, šāda sakarība vairs nebija spēkā, kas norāda, ka gaisa temperatūrai varētu būt loma šīs atšķirības radīšanā.

Iespējamais (teorētiskais) mehānisms, kāpēc novēro šādas atšķirības, ir temperatūras ierosinātas izmaiņas perifērajā asinsplūsmā, kas, iespējams, ietekmē kapilāro asiņu sastāvu (arteriālo un venozo asiņu sajaukšanās), tādējādi augstākas gaisa temperatūras apstākļos paaugstinot glikozes līmeni.

AVOTS: Diabetologia. "Rates of gestational diabetes in pregnant women peak during summer." ScienceDaily. ScienceDaily, 13 September 2016.