PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Infekcijas asinsritē: biežāk sastopamās slimnīcā iegūtās infekcijas bērniem

Doctus
Eiropā veiktā pētījumā aprēķināta slimnīcās iegūtu infekciju izplatība un veidi bērniem, kā arī aprakstīti riska faktori šajā populācijā. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā The Lancet Infectious Diseases.

Pētījums tika balstīts Eiropas slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) datos par 770 bērniem un pusaudžiem ar slimnīcā iegūtām infekcijām.  

Pētījuma rezultāti uzrāda, ka augstākā infekciju izplatība ir bērnu intensīvās terapijas nodaļās (15,5 % - viens no sešiem bērniem) un neonatālās intensīvās terapijas nodaļās (10,7 % - viens no desmit bērniem). Visvairāk slimnīcā iegūtās infekcijas tiek konstatējas bērniem līdz 12 mēnešu vecumam (77 %).

Infekcijas asinsritē ir biežāk sastopamās infekcijas (45 %), tālāk seko apakšējo elpceļu infekcijas (22 %).  Lai gan lielākā daļa infekciju asinsritē tika konstatētas zīdaiņiem līdz 12 mēnešiem, tomēr šo infekciju proporcija vecākiem bērniem arī saglabājās. Infekcijas asinsritē zīdaiņiem un bērniem ir saistītas ar augstākiem mirstības rādītājiem un ilgstošām komplikācijām.

Autori uzsver, ka steidzami ir nepieciešama vienota Eiropas programma, kas ierobežotu un samazinātu šādu infekciju izplatīšanos, īpašu uzmanību pievēršot neonatālajiem centriem un bērnu intensīvās terapijas nodaļām.

 

AVOTS: Walter Zingg, Susan Hopkins, Angèle Gayet-Ageron, Alison Holmes, Mike Sharland, Carl Suetens. Health-care-associated infections in neonates, children, and adolescents: an analysis of paediatric data from the European Centre for Disease Prevention and Control point-prevalence survey. The Lancet Infectious Diseases, 2017.