PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Medikamenti pret kuņģa dedzināšanu grūtniecības laikā un astma bērnam

Doctus
Mātes, kuras lieto medikamentus pret kuņģa dedzināšanu grūtniecības laikā, paaugstina astmas attīstības risku bērnam, secināts pētījumā.

Dedzināšanas cēlonis ir kuņģa sulas nonākšana barības vadā. Kuņģa dedzināšana ir bieži sastopama sūdzība grūtniecības laikā, īpaši otrajā un trešajā trimestrī. Iespējamie cēloņi ir hormonālās izmaiņas vai arī dzemdes spiešana uz kuņģi. 

Sievietēm, kuras sūdzas par dedzināšanu, bieži izraksta antacīdus, kas neitralizē kuņģa skābi. Papildus parasti izraksta arī H2 receptoru antagonistus un protona sūkņa inhibitorus, kas palīdz bloķēt atvilni. Daļa šo medikamentu ir pieejami bez receptēm un ir droši lietošanai grūtniecības laikā. Tomēr ir daži pētījumi, kas brīdina, ka skābi bloķējošu medikamentu lietošana var paaugstināt alerģiju risku jaundzimušajiem, jo tie var ietekmēt bērna imūnsistēmu.

Pētnieku komanda no Edinburgas un Tamperes universitātēm analizēja 8 iepriekš veiktus pētījumus ar vairāk nekā 1,3 miljoniem bērnu. Šie pētījumi saturēja informāciju par simptomiem un izrakstītajiem medikamentiem. Pētnieki varēja savienot informāciju par mātēm ar bērnu veselības datiem.

Atklāja, ka bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā bija lietojušas medikamentus pret kuņģa dedzināšanu, bija par trešdaļu lielāka iespējamība, ka bērni apmeklēs ārstu saistībā ar sūdzībām par astmas simptomiem, nekā tiem bērniem, kuri mātes nelietoja šos medikamentus.

Tomēr pētnieki norāda, ka pagaidām pamatojoties tikai uz šī pētījuma rezultātiem, nevajadzētu grūtniecēm mainīt kuņģa dedzināšanas pārvaldību, ir nepieciešami papildus pētījumi, lai labāk izprastu šo saistību. Šobrīd vēl nav zināms, vai lietotie medikamenti veicina astmas attīstību, vai varbūt ir vēl citi līdz šim nezināmi faktori, kas ietekmē šo saistību.

AVOTS: Devine R, et al. Acid-suppressive medications during pregnancy and risk of asthma and allergy in children: A systematic review and meta-analysis. Journal of Allergy and Clinical Immunology.