PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Medikamenti pret kuņģa dedzināšanu un nopietnas bakteriālas infekcijas

Doctus
Cilvēkiem, kuri lieto protonu sūkņa inhibitorus (PSI) ir lielāka iespējamība, ka attīstīsies nopietnas gremošanas trakta infekcijas, nekā tiem cilvēkiem, kuri PSI nelieto, secināts Skotijā veiktā pētījumā.

Pētnieki analizēja informāciju par 188 000 cilvēkiem, kuri lietoja PSI, un par 377 000 līdzīgiem cilvēkiem, kuri šos medikamentus nelietoja. Salīdzinot pētījuma dalībniekus, kuri nelietoja PSI, tiem, kuri lietoja PSI, bija lielāks risks nopietnai diarejai, kuras cēlonis ir Clostridium difficile baktērija (OR=1,4, ja cilvēks tika hospitalizēts un OR=1,7, ja netika hospitalizēts).

PSI lietotājiem  bija 4,5 reizes lielāks risks, ka attīstīsies kampilobaktērijas infekcija, ja viņi tika hospitalizēti un 3,7 reizes lielāks risks, ja viņi netika hospitalizēti.

Samazinot kuņģa sulu, kas ir kā barjera infekcijām, palielinās iespēja, ka attīstīsies kuņģa zarnu trakta infekcija. Galvenais risks, lietojot PSI, ir, ka attīstīsies kuņģa zarnu trakta infekcija.

Tika analizēti fēču paraugi, kas tika savākti Skotijā laika period 1999.-2013.gads. Kopumā bija 22 705 pozitīvi testa rezultāti uz bakteriālu infekciju. Tai skaitā, bija 15 273 cilvēki ar C.difficile infekciju un 6590 gadījumi ar kampilobaktēriju.

Pētnieki analizēja arī informāciju par Salmonellu, Shigellu un E.coli, bet neatklāja saistību starp PSI un šīm infekcijām.

Viens no pētījuma ierobežojumiem ir tas, ka pētījumā iekļāva tikai tos cilvēkus, kuri lietoja PSI ar recepti, lai gan kopš 2004.gada šie medikamenti ir pieejami arī bez receptes.

Miljoniem cilvēku visa pasaulē lieto PSI, tie ir pieejami bez receptēm Eiropā un ASV, kas nozīmē, ka pat neliels izredžu attiecību pieaugums uz bakteriālām infekcijām var ietekmēt ļoti daudz cilvēkus.

Galvenā problēma, lietojot PSI, ir to pārdozēšana, uzsver pētnieki. Šie medikamenti ir ļoti labi un droši, ja tiek lietoti pie noteiktām indikācijām. Lielai daļai pacientu tie palīdz, piemēram, ja ir čūlas slimība, bet daži pacienti tos lieto profilakstiski vai pie viegliem simptomiem. Šajā pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka ir jāizvērtē risku un ieguvumu attiecība katram pacientam un dažos gadījumos labāk ir izvēlēties alternatīvas, piemēram, dzīvesveida vai diētas izmaiņas.

AVOTS: British Journal of Clinical Pharmacology, online January 5, 2017.