PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Mirstības profilakse pēc miokarda infarkta

Doctus
Kanādā tiek veikts pētījums, lai noskaidrotu optimālo asins daudzumu, kāds ir jāpārlej pacientiem ar anēmiju pēc miokarda infarkta.

Lielākajai daļa pacientu ar pirmo miokarda infarktu nav nepieciešama asins pārliešana, bet starp tiem, kuriem asins pārliešana ir nepieciešama, mirstības rādītāji ir augsti.  Tie parasti ir gados vecāki pacienti, kuriem bieži ir arī citas saslimšanas. Problēma ir tā, ka nav zināms, cik daudz asinis ir jāpārlej.  

Tiek plānots veikt nejaušināta iedalījuma pētījumu vairāk nekā 70 slimnīcās ASV un Kanādā, lai salīdzinātu divu asins pārliešanu stratēģiju - brīvā un ierobežotā – efektivitāti vairāk nekā 3500 pacientiem ar miokarda infarkta risku. Tiks analizēts, vai labāk ir pacientam pārliet vairāk asiņu, lai hemoglobīns būtu 100g/L vai tomēr pārliet mazāk, lai hemoglobīns būtu 80g/L. Tiks analizēta 30 dienu mirstība pēc miokarda infarkta.

Pilotpētījumā ar 110 pacientiem pierādīja, ka augstāka 30 dienu mirstība ir pacientiem, kuri saņēma mazāk hemoglobīna, salīdzinot ar tiem, kuriem pārlēja vairāk: nomira 7 pacienti no grupas, kurā pārlēja mazāk hemoglobīna, pret 1 nomirušo grupā, kurā pārlēja vairāk hemoglobīna. Pētnieki tic, ka pacientiem ar miokarda išēmiju, labāk ir pārliet vairāk asinis.

Asins pārliešanai ir infekciju un imūnās atbildes riski, daži uzskata, ka gadījumos, ja pacientam ir jāveic asins pārliešana, jāpārlej ierobežots hemoglobīna daudzums. Šis jaunais pētījums sniegs pierādījumus, no kuras stratēģijas ir lielāki ieguvumi pacientam.  

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem katru gadu no sirds un asinsvadu slimībām mirst 17,5 miljoni cilvēku. Miokarda išēmija ir vadošais nāves cēlonis, mirstības risks īpaši augsts ir starp gados veciem pacientiem un pacientiem ar anēmiju.

AVOTS: Université de Montréal. Preventing mortality after myocardial infarction. ScienceDaily. ScienceDaily, 5 January 2017.