PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sausās acs slimība un dzīves kvalitāte

Doctus
Sausās acs slimību ir grūti diagnosticēt, novēlota diagnostika pasliktina simptomus un negatīvi ietekmē pacientu dzīves kvalitāti, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā British Journal of Ophthalmology.

Sausās acs slimība rodas, jo asaru kanāli neražo pietiekami daudz šķidruma. Acis kļūst sausas, niez, apsārst un ir dedzinoša sajūta acīs.

Pētnieki uzsver, ka ir nepieciešams labāk aprakstīt simptomus, lai būtu vieglāk diagnosticēt šo slimību.

Ar interneta aptaujas palīdzību tika aptaujāti 706 pacienti ar sausās acs slimību Francijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā un Anglijā. Visi pacienti bija virs 40 gadiem, nelietoja kontaktlēcas un lietoja mākslīgās asaras katru dienu vismaz 6 mēnešus ilgi.

Pētījuma dalībnieki atbildēja uz jautājumiem par slimības anamnēzi un diagnostiku, terapiju, kas mazina simptomus, viņu viedokli par šo slimību un tās ietekmi uz dzīves kvalitāti.

Vairāk nekā 40 % pētījuma dalībnieku slimību nediagnosticēja pirmā gada laikā, kopš simptomu sākšanās. Tikai 28 % diagnoze tika uzstādīta pirmā gada laikā.

Vairāk kā trešā daļa pacientu bija apmeklējuši vairāk kā vienu ārstu pirms tika diagnosticēta sausās acs slimība.

Trešdaļa pacientu sauso aci uzskata par slimību, savukārt divas trešdaļas domā, ka tas ir tikai diskomforts.

Par lielāko apgrūtinājumu pacienti uzskata saulesbriļļu nēsāšanu, nepieciešamību izvairīties no kondicionieriem un grūtības lasīt grāmatas, tāpat traucējot mošanās naktī simptomu dēļ.

Pacienti, kuri lieto mākslīgās asaras trīs vai vairāk reizes dienā, biežāk nekā citi pacienti uzskata, ka sausās acs slimība ietekmē viņu dzīves kvalitāti.

Pacienti, kuriem novēloti diagnosticē sausās acs slimību, biežāk sūdzas par diskomfortu un sāpēm. Tāpat novēlota diagnostika ir saistīta ar lielāku ietekmi uz dzīves kvalitāti un īpaši darba produktivitāti.

Sausās acs slimību ir grūti diagnosticēt, jo simptomi ir dažādi un bieži vien tie pārklājas ar citiem acu slimību simptomiem. Sausās acs slimību nevar pilnībā izārstēt, bet agrīna diagnostika un pārvaldība ir ļoti svarīga. Pirmais solis uz agrīnu diagnostiku ir simptomu pārzināšana. Pētnieki atzīmē, ka ārstiem ir labāk jāizprot simptomi, lai novērstu novēlotu diagnostiku.

AVOTS: British Journal of Ophthalmology, online December 21, 2016