Zems sarkanās gaļas patēriņš mātei grūtniecības laikā saistīts ar atkarībām bērnam pusaudža vecumā

Doctus . | 2017. gada 17. oktobris

Bieži iesaka samazināt sarkanās gaļas patēriņu, tomēr atsevišķu uzturvielu trūkums grūtniecības laikā var rezultēties neiroattīstības traucējumos pēcnācējam. 

Šī pētījuma mērķis bija novērtēt iespējamos mātes diētas grūtniecības laikā efektus uz vielu lietošanu pusaudžu vecumā.

Pusaudžiem, kuri mātes grūtniecības laikā lietoja maz vai nemaz sarkanās gaļas, bija lielāka iespējamība, ka būs atkarības problēmas 15 gadu vecumā. Salīdzinot grūtnieces, kuras neēda gaļu vispār ar tām, kuras ēda gaļu katru dienu, bērniem bija lielāks risks uz visām atkarībām: alkohola lietošana (OR=1,75; 95 % TI [1,23 – 2,56]), smēķēšana (OR=1,85; 95 % TI [1,28 – 2,63]), marihuānas lietošana (OR=2,7; 95 % TI [1,89 – 4,0]). Tika novērtēta arī iespējamā kauzalitāte, izmantojot mātes allēlisko variantu startifikāciju, kas var ietekmēt kobalamīna (B12 vitamīns) un dzelzs bioloģisko aktivitāti. Retāka gaļas lietošana uzturā disproporcionāli paaugstina pēcnācēju atkarību risku starp mātēm ar optimāli funkcionējošu transkobalamīna 2 gēnu. Pētnieki saistību starp gaļas nelietošanu uzturā grūtniecības laikā un pēcnācēju atkarību risku skaidro ar B12 vitamīna trūkumu.

Pētnieki secina, ka pastāv saistība starp sarkanās gaļas nelietošanu grūtniecības laikā un pēcnācēju atkarības problēmām pusaudžu vecumā.

AVOTS: Alcohol Clin Exp Res. Published online October 9, 2017.

Uz augšu ↑