PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aktīvais D vitamīns un muskuļu spēks

Doctus
Pētnieki no Birmingemas universitātes ir pierādījuši, ka paaugstinot aktīvā D vitamīna līmeni, izdodas optimizēt muskuļu spēku sievietēm.

Pētnieki cer, ka šis atklājums tiks ņemts vērā turpmākos uztura bagātinātāju pētījumos un pamazām sniegs atbildes par nepieciešamo optimāla D vitamīna līmeni, kas ir nepieciešams veseliem muskuļiem.

Pētījuma rezultāti publicēti PLOS ONE, pētījums balstīts zināšanās par to, ka negatīva D vitamīna līmenis ir saistīts ar samazinātu muskuļu masu.

Pētnieki norāda, ka ir pieejamas zināšanas par to, kā D vitamīns palīdz kaulu stiprumam, bet līdz galam nav skaidra D vitamīna loma muskuļu darbībā.

Iepriekš veiktos pētījumos ir analizēts negaktīvais D vitamīns asinsritē, lai noteiktu D vitamīna nepietiekamību. Šajā pētījumā tika izmantota jauna metode, lai novērtētu dažādas D vitamīna formas.

Pētījumā piedalījās 116 veseli brīvprātīgie vecumā no 20 līdz 74 gadiem. Visiem dalībniekiem mērīja gan aktīvo, gan neaktīvo D vitamīna līmeni, kā arī analizēja ķermeņa uzbūvi, ķermeņa tauku daudzumu un muskuļu masu.

Sievietēm ar veselīgāku ķermeņa uzbūvi un zemāku ķermeņa tauku proporciju, retāk novēroja augstu neaktīvā D vitamīna līmeni, kas ir marķieris D vitamīna deficītam. Pētnieki konstatēja, ka pastāv saistība starp D vitamīna līmeni un ķermeņa uzbūvi. Tomēr aktīvā D vitamīna forma nav saistīta ar ķermeņa tauku daudzumu, bet gan ar muskuļu masu.

Cilvēkiem ar lielāku muskuļu masu un muskuļu apjomu bija augstāks aktīvā D vitamīna līmenis asinīs.

Pētnieki norāda, ka šeit ir daudz sarežģītākas saistības, nekā iepriekš tika domāts. Var būt, ka ķermeņa tauku daudzums ir saistīts ar paaugstinātu neaktīvā D vitamīna līmeni, bet muskuļu masa ir saistīta ar paaugstinātu aktīvā D vitamīna līmeni. Ir būtiski izprast šo sarežģīto kauzalitāti, lai varētu pētīt, kā D vitamīna papildus uzņemšana ietekmē muskuļu spēku.

Šajā pētījumā netika novērota pozitīva saistība starp aktīvo D vitamīna līmeni un muskuļu masu vīriešiem. Turpmāki pētījumi ar lielāku kohortu nepieciešami, lai noskaidrotu, vai šādām atšķirībām ir bioloģiski iemesli.

 

AVOTS: Zaki K. Hassan-Smith, Carl Jenkinson, David J. Smith, Ivan Hernandez, Stuart A. Morgan, Nicola J. Crabtree, Neil J. Gittoes, Brian G. Keevil, Paul M. Stewart, Martin Hewison. 25-hydroxyvitamin D3 and 1,25-dihydroxyvitamin D3 exert distinct effects on human skeletal muscle function and gene expression. PLOS ONE, 2017