PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiziskās aktivitātes gados veciem pacientiem un pārvietošanās spējas

Doctus
Gados veciem cilvēkiem, kuri regulāri vingro, ir mazāka iespējamība, ka būs nopietnas pārvietošanās problēmas. Secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Journal of the American Geriatrics Society.

ASV gandrīz katram ceturtajam pieaugušajam pēc 65 gadu vecuma ir grūtības staigāt vai kāpt pa kāpnēm; un 3,4 miljoniem vecu cilvēku ir grūtības parūpēties pašiem par sevi, piemēram, apģērbties, nomazgāties. Novecojot šīs grūtības var ietekmēt labsajūtu un spēju dzīvot neatkarīgi. 

Balstoties zināšanās, ka fiziskās aktivitātes pozitīvi ietekmē arī gados vecus cilvēkus, pētnieki izvirzīja hipotēzi, ka fiziskās aktivitātes var pasargāt no vai aizkavēt nespējas attīstību, tādejādi ilgstošāk saglabājot personas neatkarību no apkārtējiem.

Pētījumā iekļāva 1635 pieaugušos vecumā no 70 līdz 89 gadiem, kuriem bija augsts risks kļūt fiziski nespējīgiem. Pētījuma sākumā dalībnieki spēja noiet apmēram piecus kvartālus (ceturto daļu no jūdzes) bez palīdzības. Visus dalībniekus iedalīja divās grupās. Vienas grupas dalībnieki regulāri trenējās. Papildus ikdienas 30 minūšu pastaigai viņi veica līdzsvara un muskuļus stiprinošus vingrinājumus. 

Otra grupa apmeklēja iknedēļas seminārus 26 nedēļas. Semināros sniedza informāciju par veselības aprūpes sistēmas pieejamību, drošību ceļojot, iespēju veikt skrīninga izmeklējumus, kā arī resursus, kur meklēt informāciju par veselību un uzturu. Semināru vadītāji novadīja arī 5 - 10 minūšu stiepšanās vai lokanības vingrinājumus.

Visiem pētījuma dalībniekiem veica nespējas testu pētījuma sākumā, 6, 12, 24 un 36 mēnešus pēc pētījuma uzsākšanas.

Pētnieki ziņoja, ka abu grupu dalībniekiem bija vienāds nespējas līmenis pētījuma beigās, tomēr cilvēkiem, kuri bija fizisko aktivitāšu grupā bija zemāks nopietnu pārvietošanās problēmu līmenis, nekā cilvēkiem, kuri apmeklēja seminārus.

 

AVOTS: Todd M. Manini, Daniel P. Beavers, Marco Pahor, Jack M. Guralnik, Bonnie Spring, Timothy S. Church, Abby C. King, Sara C. Folta, Nancy W. Glynn, Anthony P. Marsh, Thomas M. Gill. Effect of Physical Activity on Self-Reported Disability in Older Adults: Results from the LIFE Study. Journal of the American Geriatrics Society, 2017