PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Jauns sensors, kas palīdzēs atklāt nopietnas saslimšanas pirms simptomu stadijā

Doctus
Pētnieki no Standfordas universitātes publicējuši atklājumus par jauna veida uz rokas nēsājamu sensoru, kas atļauj bieži un regulāri veikt ķermeņa funkciju mērījumus, tai skaitā sirds ritms, ādas temperatūra, skābekļa līmenis asinīs un fiziskās aktivitātes.

Pētnieki analizēja šo sensoru spēju sekot fizioloģiskām izmaiņām visas dienas garumā slimības laikā un citu aktivitāšu laikā. Dati no šiem sensoriem uzrāda individuālas atšķirības ikdienas aktivitātēs un izmaiņas nestandarta situācijās, piemēram, pārlidojumos, kad skābekļa līmenis asinīs krītas un tas ir saistīts ar nogurumu.

Kombinējot sensoru informāciju ar medicīniskiem mērījumiem, pētnieki pierādīja, ka sensori ir noderīgi, lai identificētu Laima slimības sākumu un citu infekciju sākumu pirms vēl parādījušies pirmie simptomi. Pamatojoties uz to, pētnieki izstrādāja algoritmu personalizētai slimības atklāšanai, izmantojot sensoru.

Pētnieki apraksta arī kā sensors var atklāt fizioloģiskas atšķirības starp insulīna jutību un insulīna rezistenci, paaugstinot iespējamību, ka šis sensors var palīdzēt agrīni atklāt paaugstinātu 2.tipa cukura diabēta risku. 

Kopumā rezultāti uzrāda, ka informācija, ko var iegūt no sensora, ir fizioloģiski nozīmīga un izmantojama. Tiek sagaidīts, ka uz rokas nēsājamajiem sensoriem būs nozīmīga loma veselības pārvaldībā.

 

AVOTS: Li X, Dunn J, Salins D, et al. Digital Health: Tracking Physiomes and Activity Using Wearable Biosensors Reveals Useful Health-Related Information. Plos Biology, January 12, 2017.