PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Magnija preparāti un nakts krampji

Doctus
Magnija preparāti plaši tiek reklamēti kāju krampju profilaksei, neskatoties uz pierādījumu trūkumu. Šī pētījuma mērķis bija novērtēt, vai magnija oksīds labāk par placebo palīdz pret nakts krampjiem kājās.

Šis bija nejaušināta iedalījuma, divkārtmaskēts, placebo kontrolēts pētījums, kurš tika veikts Izraēlā laika periodā 2013.gada februāris - oktobris. Pētījmā piedalījās brīvprātīgie no 21 gada vecuma ar vismaz četrām nakts krampju epizodēm divu nedēļu laikā. Visi pētījuma dalībnieki lietoja, vai nu magnija oksīda kapsulu, vai līdzīga izskata placebo kapsulu vienu reizi dienā pirms gulētiešanas 4 nedēļas. Primārais iznākums bija starpība starp vidējo nakts krampju biežumu nedēļā divās nedēļās pirms iejaukšanās un četrās terapijas nedēļās. Sekundārais iznākums bija krampju smagums un biežums, dzīves kvalitāte un miega kvalitāte. No 166 brīvprātīgajiem, 72 (43 %) netika iekļauti pētījumā. No 94 dalībniekiem (39 % bija vīrieši; vidējais vecums (SD) bija 64,9 (11,1) gadi) nejaušinātā atlasē 48 lietoja magnija oksīdu un 46 lietoja placebo; 6 dalībnieki nepabeidza pētījumu (3 katrā grupā).  Vidējās nakts krampju biežuma izmaiņas nedēļā bija -3,41 (SD=4,05) (no 7,84 (SD=5,68) uz 4,44 (SD=5,66)) magnija oksīda grupā un -3,03 (SD=4,53) (no 8,51 (SD=5,20) uz 5,48 (SD=4,93)) placebo grupā. Atšķirība starp grupām bija 0,38 (SD=0,48), kas nav statistiski ticama (p>0,05). Tāpat netika novērotas atšķirības starp grupām attiecībā uz nakts krampju smaguma pakāpi un ilgumu, kā arī dzīves kvalitāti un miega kvalitāti.  Pētnieki secināja, ka perorāli lietojams magnija oksīds nav pārāks par placebo pieaugušajiem, kuriem ir nakts krampji kājās. Nakts krampju biežuma samazināšanās abās grupās var būt placebo efekts, kas var izskaidrot arī plašo magnija preparātu lietošanu krampju novēršanai.   

AVOTS: Maor NR, Alperin M, et al. Effect of Magnesium Oxide Supplementation on Nocturnal Leg Cramps. A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. Published online February 20, 2017.