PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Maratona skriešana un īslaicīgi nieru bojājumi

Doctus
Maratona skriešanas izraisītais fiziskais stress var rezultēties īstermiņa nieru bojājumos. Lai gan nieres skrējējiem pilnībā atjaunojās 2 dienu laikā pēc maratona, tomēr pētniekiem rodas jautājums par iespējamo ilgtermiņa ietekmi uz nieru veselību.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā American Journal of Kidney Diseases. Vairāk nekā pusmiljons cilvēku skrēja maratonus ASV 2015.gadā. Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka netipiskas aktivitātes, piemēram, darbs raktuvēs, cukurniedru novākšana, militāras aktivitātes siltā klimatā var bojāt nieres, līdz šim maz bija zināms par maratona skriešanas ietekmi uz nieru veselību.  

Pētnieku grupa analizēja nelielu grupu 2015.gada Hartfordas maratona skrējēju. Visiem pētījuma dalībniekiem paņēma asins un urīna analīzes pirms skrējiena un uzreiz pēc noskrietas maratona distances. Tika analizēti dažādi nieru bojājumu marķieri, tai skaitā, seruma kreatinīna līmenis, nieru šūnas mikroskopā un olbaltumvielas urīnā.

Pētnieki atklāja, ka 82 % skrējēju uzreiz pēc maratona noskriešanas konstatēja 1.pakāpes akūtu nieru bojājumu.

Šis bojājums ir līdzvērtīgs bojājumam, kas rodas, kad pacients ir slimnīcā un nieres tiek noslogotas ar medikamentiem un ķirurģiskām komplikācijām.

Pētnieki šim bojājumam meklēja iespējamos skaidrojumus, tie varētu būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, dihidratācija vai palielināta asins plūsma uz nierēm skriešanas laikā.  Analizējot šos pašus nieru rādītājus 2 dienas pēc maratona, novirzes no normas vairs netika konstatētas.

Pētnieki atzīst, ka jāturpina pētījumi, jo pētījumi uzrāda arī izmaiņas sirds funkcijās. Pētījums pierāda, ka nieres reaģē uz maratona izraisītu stresu.  

 

AVOTS: Sherry G. Mansour, Gagan Verma, Rachel W. Pata, Thomas G. Martin, Mark A. Perazella, Chirag R. Parikh. Kidney Injury and Repair Biomarkers in Marathon Runners. American Journal of Kidney Diseases, 2017.