PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Drošības anketa un pēc operācijas mirstība

Doctus
ASV Dienvidkarolīnā novēroja 22 % samazinājumu pēc operāciju mirstībā pēc tam, kad slimnīcas brīvprātīgi savā darbībā ieviesa Pasaules Veselības organizācijas izstrādāto Ķirurģijas drošības anketu.

Projekts ilga 5 gadus un tajā piedalījās 14 slimnīcas no Dienvidkarolīnas, ASV. Šis bija pirmais pētījums, kurā novērtēja drošības anketas efektivitāti tik lielā populācijā.

Kontrolētos pētījumos 2009.gadā jau tika pierādīts, ka ķirurģijas drošības anketas lietošana samazina pēc operāciju mirstību, tomēr trūka pierādījumu no reālās dzīves.

14 slimnīcas, kas aptver apmēram 40 % no visām operācijām Dienvidkarolīnā, pabeidza šo programmu.  Pētnieki salīdzināja 30 dienu pēc operācijas mirstību starp slimnīcām, kurās izmantoja drošības anketu, un slimnīcām, kurās neizmantoja šo anketu. Pētījumā tika iekļautas plaša spektra operācijas (neiroloģiskas, krūškurvja, sirds, mīksto audu un ortopēdiskās).

Pētījumā noskaidroja, ka pēc operāciju mirstība 14 slimnīcās, kas pabeidza programmu, bija 3,38 % 2010.gadā (pirms anketas ieiešanas) un 2,84 % 2013.gadā pēc anketas ieviešanas. Pārējās 44 slimnīcās mirstība bija 3,5 % 2010.gadā un 3,71 % 2013.gadā. Mirstības atšķirība starp grupām bija 22 %.

2009.gada pētījumā, kurā piedalījās operējošas komandas no astoņām valstīm, pierādīja, ka drošības anketu izmantošana pēc operāciju mirstību samazina par 47 %.

Pētnieki norāda, ka drošības anketa nozīmīgi samazina pēc operāciju mirstību, tomēr jāatceras, ka šī anketa operējošajai komandai jāaizpilda tiešām godprātīgi, nevis vienkārši jāatzīmē, ka viss ir pārbaudīts. Dienvidkarolīnas projekts apliecina, ka drošības anketas ieviešana, var reāli glābt cilvēku dzīvības.

AVOTS: Alex B. Haynes, Lizabeth Edmondson, Stuart R. Lipsitz, George Molina, Bridget A. Neville, Sara J. Singer, Aunyika T. Moonan, Ashley Kay Childers, Richard Foster, Lorri R. Gibbons, Atul A. Gawande, William R. Berry. Mortality Trends After a Voluntary Checklist-based Surgical Safety Collaborative. Annals of Surgery, 2017; 1