PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Dzemdes kakla vēzis nav tikai jaunu sieviešu problēma

Doctus
Visu laiku tika uzskatīts, ka dzemdes kakla vēzis skar pārsvarā gados jaunas sievietes. Balstoties šajā pieņēmumā, gados vecākas sievietes netika aicinātas uz dzemdes kakla vēža sijājošās atlases izmeklējumiem.

Šī brīža vadlīnijās ir noteikts, ka sijājošie izmeklējumi jābeidz pacientēm pēc 65 gadu vecuma. Jaunā pētījumā atklāts, ka dzemdes kakla vēža incidence nesamazinās līdz pat 85 gadu vecumam.

Gados vecām sievietēm, kurām nav izņemts dzemdes kakls ir tāds pat vai pat augstāks dzemdes kakla vēža attīstības risks, kā gados jaunākām sievietēm. Sievietēm, kurām nav veikta histerektomija jāturpina veikt sijājošās atlases izmeklējumu arī pēc 65 gadu vecuma.  

2013.gadā katrs piektais dzemdes kakla vēža gadījums tika diagnosticēts sievietēm pēc 65 gadu vecuma un katrs trešais nāves gadījums no dzemdes kakla vēža tika reģistrēts sievietēm pēc 65 gadu vecuma. Šī brīža vadlīnijas paredz, ka sijājošās atlases izmeklējumi jābeidz 65 gadu vecumā, ja iepriekšējie izmeklējumi ir bijuši negatīvi. Trīs negatīvas citoloģijas pēc kārtas vai divi negatīvi ko-testi pēdējo 10 gadu laikā, ar jaunāko testu 5 gadu laikā.

Izmantojot datus par 2013. – 2015.gadu pētnieki analizēja sijājošās atlases rezultātus un dzemdes kakla vēža gadījumus sievietēm pēc 65 gadu vecuma. Tika atklāts, ka dzemdes kakla vēža gadījumu incidence pieaug līdz 70 gadu vecumam un nesamazinās līdz pat 85 gadu vecumam.  

Pētījuma rezultāti arī uzrāda, ka līdz ar sievietes vecumu, samazinās veikto sijājošās atlases izmeklējumu proporcija, piemēram, 40 gadu vecumā testus neveic 12 % sieviešu, šī proporcija progresējoši pieaug sieviešu 50 un 60 gadu vecumā. Gandrīz 850 000 sieviešu vecumā 61 – 65 gadi, nav veikušas izmeklējumus pēdējo 5 gadu laikā.

Paaugstinot sieviešu vecumu, kurām jāveic izmeklējumi, varētu mainīt ārstu un sieviešu viedokli, ka dzemdes kakla vēzis ir tikai jaunu sieviešu slimība. Pēc samērošanas pēc histerektomijas, augstākie dzemdes kakla vēža incidences rādītāji tika novēroti sievietēm pēc 65 gadu vecuma. Ar sijājošās atlases izmeklējumu veikšanu arī sievietēm pēc 65 gadu vecuma, izdotos pasargāt sievietes no invazīva dzemdes kakla vēža un priekšlaicīgas nāves.

Pētnieki atgādina, ka dzemdes kakla vēzis var skart sievietes jebkurā vecumā. Pētījuma rezultāti pierāda, ka ir nepieciešams regulāri izmeklēt arī gados vecas sievietes.

AVOTS: Mary C. White, Meredith L. Shoemaker, Vicki B. Benard. Cervical Cancer Screening and Incidence by Age: Unmet Needs Near and After the Stopping Age for Screening. American Journal of Preventive Medicine, 2017