PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Faktori, kas ietekmē asinsspiedienu mazinošu medikamentu lietošanu

Doctus
Mančesteras universitātes zinātnieki kopā ar kolēģiem no Anglijas un Čehijas atklāja, ka vairāk nekā trešā daļa no 1400 pacientiem ar augstu asinsspiedienu, nelieto viņiem izrakstītos asinsspiediena medikamentus.

Augsts asinsspiediens ir galvenais veselības zuduma un priekšlaicīgas nāves riska faktors pasaulē, lai gan pieejamā terapija ir efektīva, asinsspiediena mērķa lielumu sasniedz tikai 40 – 50 % pacientu. Lielākoties tas ir saistīts ar to, ka pacienti nepareizi lieto izrakstītos medikamentus vai nelieto tos vispār.

Pētnieki izmantoja masspektrometru, lai izvērtētu asins un urīna paraugus gandrīz 1400 cilvēkiem Anglijā un Čehijā.

Tika atklāts, ka asinsspiedienu pazeminošo medikamentu nelietošana ir augsta, Anglijā 41,6 % pacientu ar augstu asinsspiedienu nelieto medikamentus pareizi vai nelieto nemaz un Čehijā – 31,5 %.  Vēl vairāk, ar katru papildus izrakstīto medikamentu, medikamentu nelietošanas biežums pieaug attiecīgi par 85 % un 77 %.

Pētnieki atzīst, ka bija gaidījuši, ka daļa pacientu nelieto medikamentus, kā tas ir norādīts vai nelieto tos vispār, bet tik augsta nelietotāju proporcija ir nepatīkams pārsteigums.

Jo vairāk asinsspiedienu pazeminošu medikamentu pacientam ir izrakstīts, jo lielāka iespējamība, ka pacients tos nelietos regulāri. Tāpat tika pierādīts, ka īpaši bieži pacienti izvēlas nelietot diurētiķus.

Pētījuma rezultāti norāda, ka četri viegli iegūstami parametri – pacienta vecums, dzimums, izrakstīto asinsspiedienu pazeminošo medikamentu skaits un diurētiķi – ļauj viegli novērtēt risku, ka pacients nelietos visus izrakstītos medikamentus.

AVOTS: Gupta P, Patel P, Štrauch B, et al. Risk Factors for Nonadherence to Antihypertensive TreatmentNovelty and Significance. Hypertension, 2017; 69 (6): 1113