PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Stradiņa slimnīcā uzsāk operēt ar modernāko neironavigācijas iekārtu valstī

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca
Stradiņa slimnīcā uzsāk operēt ar modernāko neironavigācijas iekārtu valstī
Trešdien, 10. maijā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikā veikta pirmā operācija, izmantojot jauno Medtronic StealthStation S7 System neironavigācijas iekārtu.

Jaunā iekārta iegādāta šajā pavasarī un tās aprīkojums paver plašas iespējas neiroķirurgiem - papildus iepriekšējās iekārtas iespējām ar precizitāti līdz milimetra desmitdaļai lokalizēt patoloģiskos veidojumus galvas smadzenēs un plānot vissaudzējošāko ķirurģisko pieeju. Ar jaunās iekārtas datoru būs iespējams iezīmēt svarīgākos smadzeņu ceļus, lai tos apietu operācijas laikā, kā arī pielietot ar iekārtu integrētu ultrasonogrāfiju, lai operācijas laikā precizētu audzēja lokalizāciju un atlieku audu apjomu to radikālākai izdalīšanai. Latvijas un Stradiņa slimnīcas neiroķirurgiem ir plaša pieredze darbā ar nieronavigācijas iekārtām, tomēr jaunā iekārta un tās speciālās programmas ir tehnoloģiski progresīvākas. 

Jaunā iekārta ievērojami atvieglos arī biopsiju veikšanu, diagnostikas nolūkos veicot audu paraugu iegūšanu no grūti pieejamiem galvas smadzeņu veidojumiem. Tā var tikt pielietota arī hemorāģisku insultu ķirurģiskā ārstēšanā, kā arī dziļās smadzeņu stimulācijas operācijās pacientiem ar Parkinsona slimību un citām patoloģijām. Neironavigācijas iekārta ir vienīgā Latvijā ar programmatūru, kas pielietojama sarežģītākajās mugurkaula fiksācijas operācijās.

Ar iekārtas palīdzību būs iespējams samazināt operācijas laiku un veikt maksimāli saudzējošu, precīzu ķirurģisku ārstēšanu un izvairīties no iespējamiem neiroloģiskiem traucējumiem, uzlabojot ārstēšanas rezultātus un samazinot pacientu uzturēšanās laiku slimnīcā pēc operācijas.

“Šis neapšaubāmi ir ilgtermiņa ieguldījums – gan medicīnas tehnoloģijās, gan pacientu ārstēšanās iespējās. Ik gadu Neiroķirurģijas klīnikā tiek veiktas aptuveni 250 operācijas, kurās izmantojam neironavigāciju. Augsti novērtēju slimnīcas vadības izšķiršanos iegādāties šo ļoti dārgo iekārtu”, uzsver Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis.

Neironavigācijas iekārtas uzstādītāji ir snieguši apmācības, un pirmā operācija ar jauno iekārtu veikta 10. maijā. Kopējās iekārtas iegādes izmaksas ir sešsimt tūkstoš eiro.