PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

HPV tests rezultējas agrīnā dzemdes kakla pirmsvēža stāvokļa atklāšanā un ārstēšanā

Doctus
Sievietēm, kurām veic cilvēka papilomas vīrusa (HPV) testu papildus uztriepes analīzei, daudz ātrāk atklāj dzemdes kakla pirmsvēža stāvokļus, secināts pētījumā ar 450 000 sieviešu.

HPV ir vīruss, kas izraisa dzemdes kakla, maksts, dzimumlocekļa un tūpļa vēzi. Katru gadu pasaulē tiek reģistrēti vairāk nekā 520 000 dzemdes kakla vēža gadījumi un tas ir cēlonis apmēram 266 000 nāves gadījumiem. Biežāk izmantotā sijājošās atlases metode dzemdes kakla vēzim ir uztriepes analīze, ar kuras palīdzību var atrast pirms vēža un vēža šūnas dzemdes kaklā.

Pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā JAMA Oncology, izmantoti dati no Jaunmeksikas HPV uztriepes reģistra. Šis ir pirmais pētījums, kurā novērtēts HVP testēšanas efekts ilgtermiņā sievietēm ar izmainītu uztriepes rezultātu.

Pētījumā tika iekļautas 457 317 sievietes, no tām 20 667 (4,5 %) bija izmainīti uztriepes rezultāti, viņas novēroja 5 gadus. Daļai sieviešu ar izmainītu uztriepes rezultātu veica HPV testēšanu.

HPV testēšana rezultējās ar 15,8 % kopējo pieaugumu pirmsvēža stāvokļa atklāšanā un atklāšanas laiks bija daudz īsāks (103 dienas pret 393 dienām). Visi pirms vēža stāvokļi tika atklāti sievietēm, kurām bija pozitīvs HPV tests, tas norāda uz to, ka HPV testēšana ir labs papildus uztriepei diagnostikais rīks. Kolposkopiju attiecīgi tad var vispirms veikt sievietēm, kurām tas ir primāri nepieciešams: ar pozitīvu HPV testa rezultātu.

Tai pašā laikā HPV testēšana rezultējās ar 56 % veikto biopsiju pieaugumu un 20 % ķirurģisko manipulāciju pieaugumu.

Pētnieki norāda, ka zinot sievietes HPV status, var vieglāk pieņemt lēmumu par papildus manipulācijām un prioritizēt ārstēšanu un veselības aprūpes resursus uz sievietēm, kurām tas patiešām ir nepieciešams.

AVOTS: Queen Mary University of London. HPV testing leads to earlier detection and treatment of cervical pre-cancer. ScienceDaily. ScienceDaily, 22 June 2017.