PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zemāks sistoliskā asinsspiediena mērķa lielums

Doctus
Tulanes universitātē veiktā pētījumā secināts, ka samazinot sistoliskā asinsspiediena mērķa lielumu zem pašreizējās rekomendācijās noteiktā līmeņa, nozīmīgi izdotos samazināt sirds un asinsvadu slimību un novēršamās nāves risku.

Šī pētījuma rezultāti apstiprina iepriekš veiktu pētījumu rezultātus, kuros bija pierādīts, ka intensīvāka hipertensijas pārvaldība ļauj efektīvāk samazināt infarkta un insulta risku.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā JAMA Cardiology.

Hipertensija ir vadošais novēršamais sirds un asinsvadu slimību un mirstības riska faktors. Šī brīža vadlīnijas pieaugušajiem ar hipertensiju iesaka samazināt sistolisko asinsspiedienu zem 140 mm Hg. Pētnieki no Tulane universitātes analizēja 42 klīniskos pētījumus, kuros bija iesaistīti vairāk nekā 144 000 pacienti. Viņi atklāja, ka pastāv lineāla saistība starp sistolisko asinsspiedienu un kardiovaskulāro slimību un mirstības risku, zemākais ir risks ir tad, ja sistoliskais asinsspiediens ir robežās starp 120 – 124 mm Hg.

Šis atklājums liek domāt par intensīvāku sistoliskā asinsspiediena kontroli pieaugušajiem ar hipertensiju. Pētnieki arī iesaka pārskatīt šī brīža rekomendācijas augsta asinsspiediena pārvaldībai.

Pētnieki atzīst, ka jāturpina pētījumi, lai noskaidrotu, kā intensīva asinsspiediena samazināšana ietekmē hronisku nieru slimību un demenci. Papildus pētījumi ir nepieciešami arī ar pacientiem ar cukura diabētu un išēmisku insultu.

 

AVOTS: Bundy JD, Li C, Stuchlik P, et al. Systolic Blood Pressure Reduction and Risk of Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA Cardiology, 2017.