PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ieguvumi, turpinot statīnu terapiju, arī pēc terapijas blakusparādību esamības

Doctus
Statīni samazina mirstības un kardiovaskulāru notikumu risku cilvēkiem, kuriem šis risks ir augsts. Tomēr ir zināms, ka 75 % pacientu pārtrauc statīnu terapiju 2 gadu laikā, jo parādās blakusparādības, piemēram, sāpes muskuļos vai kuņģa un zarnu trakta simptomi.

Līdz šim nebija zināms, kādi ir ieguvumi un riski no statīnu terapijas turpināšanas arī pēc blakusparādību parādīšanās. Tādēļ šī pētījuma mērķis bija noskaidrot saistību starp statīnu terapijas turpināšanu un klīniskajiem iznākumiem.

Šis bija retrospektīvs kohorta pētījums. Informācija par blakusparādībām no statīnu lietošanas tika iegūta no strukturētiem elektroniskiem medicīnas ierakstiem. Primārais iznākums bija laiks līdz kardiovaskulāram notikumam (miokarda infarkts vai insults) vai nāvei.

Lielākā daļa (81 %) no statīnu blakusparādībām tika identificētas no teksta elektroniskos veselības ierakstos. No 28 266 pacientiem, 19 989 (70,7 %) turpināja lietot statīnu arī pēc blakusparādībām. Četrus gadus pēc blakusparādībām kumulatīvā primārā iznākuma incidence bija 12,2 % pacientiem, kuri turpināja statīnu terapiju pret 13,9 % tiem, kuri pārtrauca statīnu terapiju (atšķirība starp grupām 1,7 %; 95 % TI [0,8 % - 2,7 %]; p<0,001). Sekundārā analīzē iekļāva 7604 pacientus, kuriem pēc blakusparādībām izrakstīja citus statīnus, no tiem 2104 pacientiem (26,5 %) novēroja blakusparādība sarī no otra statīna, bet 1696 (84,2 %) no šiem pacientiem turpināja lietot statīnus.

Pētnieki secināja, ka statīnu terapijas turpināšana pēc blakusparādībām ir saistīta ar zemāku mirstības un kardiovaskulāru notikumu incidenci.

 

AVOTS: Huabing Zhang, Jorge Plutzky, Maria Shubina, Alexander Turchin. Continued Statin Prescriptions After Adverse Reactions and Patient Outcomes. Annals of Internal Medicine, 2017.