PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

“Rūpes par veselību ir ģimenes laime!”

Doctus
“Rūpes par veselību ir ģimenes laime!”
Trešdien, 5. jūlijā, ar preses konferenci tika atklāta informatīvā kampaņa “Rūpes par veselību ir ģimenes laime!”. Tā tiek organizēta ar mērķi mudināt sabiedrību izmantot valsts sniegto iespēju regulāri veikt valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža savlaicīgai diagnostikai.

Atklājot kampaņu, veselības ministre Anda Čakša uzsvēra, ka onkoloģiskās slimības ir ārstējamas, taču būtiska ir to savlaicīga diagnostika. Turpinot jau sāktās reformas, pašlaik ministrija strādā pie tā, lai veicinātu valsts apmaksāta vēža sijājošās diagnostikas kvalitāti. Diemžēl viena no problēmām ir arī mērķa grupu zemā atsaucība, neraugoties, ka vēža sijājošā diagnostika ir valsts apmaksāta pārbaude.

Statistika – joprojām skaudra

Ar jaunāko statistiku, kas skar krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža ārstniecības rezultātus, iepazīstināja onkoloģe Dace Baltiņa un ginekoloģe, ultrasonogrāfijas un kolposkopijas speciāliste Jana Žodžika.

            Prof. Baltiņa norāda, ka pēdējos gados vērojama pozitīva tendence attiecībā uz krūts vēža sijājošo diagnostiku. No 1152 sievietēm, kurām 2015. gadā atklāts krūts ļaundabīgs audzējs, 62,9% diagnoze noteikta agrīni (I/II stadijā). Diemžēl dzemdes kakla vēzis vēlīni (III/IV stadijā un bez precizētas stadijas) 2015. gadā diagnosticēts 50,5% gadījumu, bet zarnu vēzis – 61,5% gadījumu. Novērst slimības ielaistību, mazināt mirstību un būtiski pagarināt dzīvildzi iespējams vien tikai savlaicīgi un regulāri veicot vēža sijājošās diagnostikas izmeklējumus un nekavējoties ar ārsta apmeklēšanu sūdzību un simptomu gadījumos, tā nonākot Zaļā koridora apritē.

Skaudrus datus atklāja arī Dr. med. Žodžika — neraugoties uz to, ka dzemdes kakla pirmsvēža izmaiņas ir viegli diagnosticējamas un ar vienkāršām metodēm ārstējamas, statistika ir kritiska. Starp 40 Eiropas valstīm Latvijā patlaban ir 8. augstākā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi, savukārt mirstība no šīs slimības ir vēl augstāka – atrodamies 5. vietā. 2016. gadā tikai 44,2% 12 gadus vecu meiteņu saņēmušas poti pret cilvēka papilomas vīrusu, kura klātbūtne veicina onkoloģisko šūnu attīstību, kamēr valsts apmaksāto dzemdes kakla sijājošo diagnostiku izmanto vien 25% sieviešu. Tieši tāpēc šīs slimības bieži tiek konstatētas jau 3.-4. stadijā, kad ārstēšanas iespējas jau ir ierobežotas.

Kampaņas ietvaros, Latvijas iedzīvotājus aktīvāk rūpēties par savu veselību mudinās Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dace Bonāte, Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris un Valmieras Drāmas teātra aktrise Regīna Devīte. Aktieri aicinās veikt profilaktiskās pārbaudes, un skaidros – kāpēc nepieciešams veikt krūts, dzemdes kakla un zarnu pārbaudes.

            Atgādinām, ka vēža savlaicīgas atklāšanas programma Latvijā tiek īstenota jau kopš 2009. gada. Diemžēl iedzīvotāju aktivitāte ir nepietiekama, un likumsakarīgi to atspoguļo arī skaudrie statistikas dati – savlaicīgi tiek diagnosticēts vidēji tikai katrs trešais audzējs. Tikmēr pārējiem vēzis tiek atklāts brīdī, kad ārstēšana vairs nevar sniegt pilnvērtīgu rezultātu.