PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Augsts kadmija līmenis organismā paaugstina endometrija vēža risku

Doctus
Sievietēm ar paaugstinātu kadmija (metāls, kas bieži atrodams tādos pārtikas produktos kā nieres, aknas un gliemji, kā arī tabakā) daudzumu organismā ir paaugstināts endometrija vēža risks, secināts novērojuma pētījumā.

Kadmijs ir estrogēnu imitējoša ķīmiska viela, tas nozīmē, ka tas imitē estrogēnu un tā efektus organismā. Endometrija vēzis ir saistīts ar estrogēna ekspozīciju. Tā kā kadmijs imitē estrogēnu, tas var veicināt endometrija augšanu, tādejādi paaugstinot endometrija vēža risku.

Pētījumā iekļāva 631 sievieti ar endometrija vēzi (gadījuma grupa) un 879 sievietes bez vēža (kontroles grupa), vidējais vecums bija 65 gadi. Visām dalībniecēm bija jāaizpilda aptaujas anketa ar vairāk nekā 200 jautājumiem par iespējamajiem endometrija vēža riska faktoriem. Visām dalībniecēm paņēma urīna un siekalu paraugus, lai analizētu kadmija daudzumu organismā.

Salīdzinot kadmija līmeni gadījuma grupā un kontroles grupā, atklāja, ka endometrija vēzis ir statistiski ticami saistīts ar paaugstinātu kadmija līmeni organismā. Endometrija vēža incidence pieaug par 22 % sievietēm ar paaugstinātu kadmija daudzumu organismā (OR =1,22; 95 % [1,03 – 1,44]).

Lai gan ir nepieciešami papildus pētījumi, lai labāk izprastu saistību staro endometrija vēzi un kadmija daudzumu, tomēr, katra sieviete var parūpēties par kadmija daudzuma mazināšanu savā organismā, tādejādi mazinot vēža risku. Pētnieki iesaka samazināt ar kadmiju bagātu produktu lietošanu uzturā. Sievietēm ar predispozīciju uz endometrija vēzi (ģimenes anamnēze, cukura diabēts vai aptaukošanās) vajadzētu pievērst īpašu uzmanību uzņemtā kadmija daudzumam.  

AVOTS: McElroy JA, Kruse RL, Guthrie J,et al. Cadmium exposure and endometrial cancer risk: A large midwestern U.S. population-based case-control study. PLOS ONE, 2017; 12 (7): e0179360