PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cīņa ar gripu

S. Paudere–Logina
Cīņa ar gripu
Pixabay
Gripas spēku pasaule pirmo reizi juta 1918. gadā, kad gripas epidēmija paņēma vairāk nekā 50 miljonus dzīvību, inficējot vairāk par trešdaļu pasaules iedzīvotāju. Pēdējā gadsimtā bijušas četras pandēmijas, ko izraisījusi A tipa gripa, pēdējā — 2009. gadā.

Vai ar gripu slimo tikai cilvēki?

Divi galvenie gripas tipi, kas ietekmē cilvēku, ir A un B tipa gripa, Orthomyxoviridae saimes pārstāves. Taču cilvēki nav vienīgie, kas var inficēties ar gripu. A tipa gripas pārnēsātāji var būt putni, zirgi, cūkas un pat sikspārņi. Toties B tipa gripa lielākoties būs tikai cilvēkam (lai gan ir dokumentēti pierādījumi par B tipa gripu roņiem).

Ūdensputni ir galvenais A tipa gripas rezervuārs, tie var būt inficēti ar gandrīz visiem šobrīd zināmajiem gripas apakštipiem, izņemot sikspārņiem nesen atklātos H17N10 un H18N11. [1]

2018. gada sezona — vai gaidāmas izmaiņas gripas vakcīnas saturā?

2017.—2018. gada vakcīnas saturs no pagājušā gada formulas ļoti nedaudz atšķiras tieši ar H1N1 komponentu. Trivalentā vakcīnā būs tādi antigēni kā A/Michigan (H1N1), A/Hong Kong (H3N2) un B/Brisbane. Kvadrivalentā vakcīnā ceturtais būs B/Phuket. [2]

Gripa un ātrie kredīti — vai tiešām saistīti?

Tā kā gripa ir vīruss ar ļoti īsu inkubācijas periodu, tad slimība atnāk negaidot, tāpēc daudzi ekonomiski maznodrošināti cilvēki pakļūst zem finanšu sloga sitiena. Ik gadu ASV saslimst apmēram 1,5 miljoni cilvēku, no kuriem 200 000 nokļūst stacionārā.

ASV ir atrasta statistiski ticama saistība, ka slimošanas laikā ar gripu pieaug kredītkaršu un citu aizņēmumu izmantošana. [3]

Vakcīna bez garas adatas — pacienta sapnis vai tuva nākotne?

Monētas lieluma adhezīvs plāksteris ar mikroskopiska izmēra adatiņām — tas varētu būt lētāks, praktiskāks un patīkamāks risinājums klasiskajai gripas vakcīnai. Šobrīd Īmorijas universitātē (Emory University) noslēgti pirmās fāzes klīniskie pētījumi, kur izmantota 2014.—2015. gada gripas vakcīnas formula. Šā brīža rezultāti rāda līdzīgu imūno atbildi kā intramuskulāra gripas vakcīna, nopietnas blakusparādības nav konstatētas.

Gripas vakcīnas izmaksas varētu samazināt plākstera lietošanas ērtums, jo nav jāiesaistās medicīnas personālam, lai pareizi to pielīmētu pie ādas. [4]

Kāpēc pat slimnīcas darbinieki pretojas gripas vakcīnai?

Kaut arī šobrīd jau vairākās medicīnas iestādēs pieņemta norma vakcinēties pret gripu vai gripas sezonas laikā pie pacientiem doties maskās, pretestība turpinās.

Galvenie iemesli, kāpēc nav vienota viedokļa par vakcīnas nepieciešamību, ir neticība vakcīnas efektam, blakusparādību riski. Medicīnas personāls norāda, ka imunizētie kolēģi mazāk pievēršas citiem profilaktiskiem pasākumiem, piemēram, roku mazgāšanai, jo esot vakcinēti un pasargāti no vīrusa.

Citi argumentē ar reliģiskiem motīviem un cilvēktiesību brīvības ierobežošanu. 2011. gadā no Cincinnati Bērnu slimnīcas atlaida darbinieci, kas atteicās vakcinēties, jo bija vegāne. [5]

Kāpēc hronisku slimību pacienti nav vakcinēti?

No 1519 aptaujātajiem vāciešiem tikai apmēram puse cilvēku, kas vecāki par 59 gadiem, bija vakcinēti 2012.—2014. gada gripas sezonā. Jaunāki respondenti ar hroniskām slimībām (18—59 gadus veci) vakcinējušies vēl mazākā apmērā — ap 25 % katrā gadā.

Galvenie iemesli, kāpēc cilvēki nav vakcinējušies, ir zināšanu trūkums par gripas vīrusu. Vairāk nekā puse pacientu, kas vecāki par 60 gadiem, uzskata, ka gripas vakcīna izraisa gripu, bet daudzi uzskata, ka gripa nav bīstama slimība. [6]

Vai neiramidāzes inhibitorus lietot tikai gripas pandēmijas laikā?

Neiramidāzes inhibitori oseltamivīrs un zanamivīrs var būt efektīvi nopietnu gripas epidēmiju vai pandēmiju laikā, taču jāatceras par citiem svarīgiem infekcijas kontroles pasākumiem, piemēram, par personīgo higiēnu un izvairīšanos no kontakta ar gripas slimniekiem.

Pie šāda secinājuma nonācis žurnāla Lancet raksta autors, kurš aplūkojis nejaušinātus kontrolētus klīniskos pētījumus par neiramidāzes inhibitoru un M2 jonu kanālu inhibitoru (amantadīna, remantadīna) efektivitāti, lietojot tos profilaksei un ārstēšanai. [7]

Aspirīns, paracetamols vai ibuprofēns — kuru lietot gripas laikā?

Visi trīs pretsāpju līdzekļi ir droši lietošanai saaukstēšanās un gripas laikā, ja ievēro norādītās devas un lietošanas biežumu. Secinājuma autori aicina uzmanīties ar aspirīna lietošanu bērniem, jo drudža mazināšanai samērīgi vecumam un svaram jālieto paracetamols vai ibuprofēns.

Nav atrasts arī pierādījums, ka antipirētiķu lietošana varētu pagarināt gripas vai saaukstēšanās ilgumu, ietekmējot imūno sistēmu un pazeminot ķermeņa temperatūru. [8]

Kā var palīdzēt probiotikas?

Pētnieki Ķīnā uzskata, ka probiotikas var ne tikai ārstēt dažādas slimības, bet arī palīdz tās novērst. Pētījuma ietvaros bērni (vecumā no 3 līdz 5 gadiem) sešus mēnešus ziemas/rudens periodā saņēma probiotikas (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) vai placebo.

Rezultāti bija vairāk nekā lieliski — saaukstēšanās un gripas simptomi (drudzis, klepus, iesnas) probiotikas lietojošajiem bērniem parādījās retāk nekā placebo grupā. Arī simptomu ilgums probiotiku grupā bija īsāks.

Tomēr pētījuma rezultāti jāvērtē īpaši rūpīgi, jo to sponsorējusi ieinteresēta farmācijas kompānija. Taču, tā kā probiotiku lietošana novērtēta kā droša un bez blakusparādībām, tad labo baktēriju lietošanu var apsvērt kā profilaktisku līdzekli saaukstēšanās gadījumā. [9]

Kādas C vitamīna devas var palīdzēt gripas simptomu ārstēšanā?

C vitamīns lielās devās (1000 mg), ja to lieto pirmajās sešās stundās kopš gripas sākuma un pēc tam turpina trīs reizes dienā, atvieglo gripas un saaukstēšanās simptomus.

Pētījuma kontroles grupā piedalījās 463 studenti vecumā no 18 līdz 32 gadiem, testa grupā — 252 studenti vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Kontroles grupa saņēma antipirētiķus un dekongestantus, testa grupa — 1000 mg C vitamīna. Lielā C vitamīna deva gripas simptomus atviegloja 85 % no testa grupas. [10]

 

Literatūra

  1. Johnson, Katherine EE, et al. Getting the Flu: 5 Key Facts about Influenza Virus Evolution. Plos Pathogens, 2017; vol. 13, no. 8: e1006450.
  2. Campos-Outcalt, D. Latest Recommendations for the 2017-2018 Flu Season. The Journal of Family Practice, 2017; vol. 66, no. 9: 570–572.
  3. Houle JN, et al. Flu and Finances: Influenza Outbreaks and Loan Defaults in US Cities, 2004-2012. American Journal of Public Health, 2015; vol. 105, no. 9: e75–e80.
  4. Abbasi J. Flu Vaccine Patch in Development. JAMA, 2017; vol. 318, no. 6: 510.
  5. Robeznieks, Andis. More Hospitals Require Workers to Get Flu Shots, but Resistance Persists. Modern Healthcare, 2015; vol. 45, no. 40: 9.
  6. Bödeker B, et al. Why Are Older Adults and Individuals with Underlying Chronic Diseases in Germany Not Vaccinated against Flu? A Population-Based Study. BMC Public Health, 2015; vol. 15: 618.
  7. Mayor Susan. Review says oseltamivir and zanamivir should be kept for epidemics of flu. BMJ, 2006; 332: 196.
  8. Eccles R. Efficacy and Safety of Over-The-Counter Analgesics in the Treatment of Common Cold and Flu. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 2006; vol. 31, no. 4: 309–319.
  9. Probiotics for Colds and Flu in Children. Child Health Alert, 2009; vol. 27: 3.
  10. Clay HG, Kelly J. The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 1999; Vol. 22, Issue 8: 530–533.