PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Paracetamola lietošana grūtniecības laikā var būt saistīta ar zemāku auglību meitai

Doctus
Paracetamola lietošana grūtniecības laikā var ietekmēt meitas fertilitāti nākotnē, secināts apskatā, kurš publicēts žurnālā Endocrine Connections. Apskatā tika iekļauti trīs neatkarīgi pētījumi ar grauzējiem, kuros analizēja paracetamola lietošanu grūtniecības laikā saistībā ar meitas reproduktīvo sistēmu.

Paracetamols ir bezrecepšu medikaments, ko plaši lieto visā pasaulē sievietes grūtniecības laikā sāpju mazināšanai.  Iepriekš veiktos pētījumos tika analizēta saistība starp paracetamola lietošanu grūtniecības laikā un zēnu reproduktīvo veselību, bet efekts uz meitām nebija izpētīts.

Ir labi zināms, ka dažu ķīmisku savienojumu ekspozīcija grūtniecības laikā var izraisīt attīstības defektus, kas izpaužas vēlāk dzīves laikā. Gan grauzēju, gan cilvēku sieviešu dzimums piedzimst ar noteiktu skaitu olšūnu. Šajos pētījumos grauzējiem deva paracetamolu grūtniecības laikā, deva bija ekvivalenta kādu grūtniece lieto sāpju mazināšanai. Pētnieki secināja, ka grauzējiem, kuri saņēma paracetamolu, attīstījās mazāk olšūnas, kas savukārt vēlāk ietekmēja auglību, īpaši tad, kad grauzēji kļuva vecāki.

Šie rezultāti ir vēl jāapstiprina pētījumos ar cilvēkiem, pētnieki iesaka eksperimentālos pētījums apvienot ar epidemioloģiskajiem pētījumiem, lai pierādītu šo saistību.

Pētnieki norāda, ka viņi nesniegts medikamentu lietošanas rekomendācijas, grūtniecei ir jākonsultējas ar viņas ārstējošo ārstu par piemērotākā pretsāpju medikamenta piemeklēšanu.

 

AVOTS: Society for Endocrinology. Taking paracetamol during pregnancy may reduce fertility of daughters. ScienceDaily, 6 January 2018.