PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Peridontīta slimība saistīta ar augstāku vēža risku

Doctus
Lai gan pieaug pierādījumu daudzums par saistību starp peridontītu un vēža risku, lielākajā daļā pētījumu peridontīta diagnoze ir pašu dalībnieku ziņota. Šajā pētījumā perspektīvi novērtēja peridontīta slimības smagumu saistībā ar vēža risku.

Pētījumā iekļāva 7466 dalībniekus no Aterosklerozes riska sabiedrības pētījuma kohortas, kuriem 4.vizītē (1996.-1998.gadā) tika pārbaudīta mutes veselība. Visiem pacientiem novērtēja smaganu veselību un nodefinēja peridontīta smaguma pakāpi. 14,7 novērošanas gadu laikā tika konstatētu 1648 jauni ļaundabīga audzēja gadījumi un 547 ar vēzi saistīti nāves gadījumi.

Paaugstināts kopējais vēža risks, samērojot pēc smēķēšanas statusa un citiem faktoriem (HR=1,24; 95 % TI [1,07 – 1,44], p<0,05), tika novērots dalībniekiem ar smagu peridontītu, salīdzinot ar vieglu peridontītu vai, ja peridontīta nav.  

Cieša saistība tika novērota attiecībā uz plaušu vēzi (HR=2,33; 95 % TI [1,51 – 3,6], p<0,001), paaugstināts risks tika novērots arī attiecībā uz kolorektālo vēzi, šī saistība bija statistiski ticama nesmēķētājiem (HR=2,12; 95 % TI [1 – 4,47]). Saistība starp peridontīta slimību un krūts, prostatas, asinsrades un limfātiskiem audzējiem netika konstatēta.

Šis pētījums apstiprināja jau esošos pierādījumus, ka personām ar peridontītu ir augstāks vēža attīstības risks, īpaši plaušu un kolorektālā vēža.

 

AVOTS: Michaud DS, Lu J, Peacock-Villada AY, et al.  Periodontal Disease Assessed Using Clinical Dental Measurements and Cancer Risk in the ARIC Study. Journal of the National Cancer Institute, djx278,