PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Agrīna pubertāte saistīta ar mātes smēķēšanu grūtniecības laikā

Doctus
Ja māte ir smēķējusi grūtniecības laikā, bērnam ir paaugstināts risks, ka pubertāte iestāsies agrāk nekā vienaudžiem, kuru mātes nesmēķēja grūtniecības laikā.

Ja mātei ir grūti pārtraukt smēķēšanu grūtniecības laikā, šeit ir vēl viens iemesls, kādēļ to darīt. Pētījumā atklāja, ka bērniem, kuriem mātes izsmēķēja 10 un vairāk cigaretes dienā grūtniecības laikā, pubertāte iestājās vidēji trīs līdz sešus mēnešus agrāk nekā bērniem, kuru mātes nesmēķēja.  Šis ir viens no lielākajiem pubertāti pētošajiem pētījumiem pasaulē, kura rezultāti balstīti aptaujas datos. Kopumā pētījumā iesaistīja 15 819 mātes un viņu bērnus. Grūtniecības laikā jautāja sievietēm par smēķēšanas paradumiem. Pēc tam bērniem jautāja par pubertāti.

Agrīna pubertātes iestāšanās var būt saistīta ar paaugstinātu slimību risku vēlāk dzīves laikā, piemēram, aptaukošanās, cukura diabēts, sirds un asinsvadu slimības  un ļaundabīgi audzēji.

Visiem ir labi zināms, ka smēķēšana grūtniecības laikā ir ļoti kaitīga, tā ir saistīta gan ar zemu dzimšanas svaru, gan priekšlaicīgām dzemdībām, gan paaugstinātu mirstību, šajā pētījumā pierādīta arī saistība starp smēķēšanu un priekšlaicīgu pubertātes sākšanos.  

 

AVOTS: Brix N, Ernst A, Lauridsen LLB, et al.Smoking During Pregnancy and Timing of Puberty in Sons and Daughters: A Population-Based Cohort Study. American Journal of Epidemiology, 2018