PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Jaunās paaudzes kontraceptīvās tabletes saistītas ar zemāku olnīcu vēža risku

Doctus
Jaunās paaudzes kombinētās perorālās kontracepcijas tablešu (satur gan zemas devas estrogēnu, gan jaunās paaudzes progesteronu) lietošana ir saistīta ar samazinātu olnīcu vēža risku jaunām sievietēm, secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp kombinētās hormonālās kontracepcijas lietošanu un kopējo un olnīcu vēža specifisko risku. Šis bija perspektīvs, nacionāla līmeņa kohorta pētījums. Pētījums tika veikts Dānijā laika periodā 1995. – 2014. gads. Pētījumā piedalījās sievietes 15 – 49 gadus vecas. No pētījuma izslēdza dalībnieces, kuras emigrēja no Dānijas pēc 1995.gada, kurām anamnēzē bija vēzis (izņemot ne melanomas ādas vēzis), vēnu tromboze vai kuras tika ārstētas no neauglības. Pētījuma populācija bija 1 879 227 sievietes.  Visas sievietes iedalīja vairākās grupās: nekad nav lietojušas hormonālo kontracepciju, pētījuma sākumā lietoja vai nesen pārtrauca lietot (<=1 gads pirms pētījuma sākuma), agrāk lietoja (vairāk kā gadu pirms pētījuma sākuma pārtrauca lietot).

Pētījumā tika rēķināts olnīcu vēža relatīvais risks saistībā ar hormonālās kontracepcijas lietošanu.

21,4 miljonu persongadu laikā tika novēroti 1249 olnīcu vēža gadījumi. Starp sievietēm, kuras bija lietojušas hormonālo kontracepciju novēroja 478 olnīcu vēža gadījumus uz 13 344 531 persongadu. Savukārt starp sievietēm, kuras nekad nebija lietojušas hormonālo kontracepciju novēroja 771 olnīcu vēža gadījumu uz 8 150 250 persongadiem. Salīdzinot ar sievietēm, kuras nekad nebija lietojušas hormonālo kontracepciju, sievietēm, kuras to lietoja pētījuma sākumā vai bija lietojušas pirms tam, bija zemāks olnīcu vēža risks (attiecīgi RR=0,58; 95 % TI [0,49 – 0,68] un RR=0,77; 95 % TI [0,66 – 0,91]). Relatīvais risks starp lietotājām pētījuma sākumā vai tām, kuras nesen pārtrauca lietošanu, samazinājās līdz ar lietošanas ilguma pieaugumu  (no 0,82; 95 % TI [0,59 – 1,12], lietojot <=1 gadu, līdz 0,26; 95 % TI [0,16 – 0,43], lietojot vairāk kā 10 gadus).

Pētnieki secināja, ka kombinētās hormonālās kontracepcijas lietošana ir saistīta ar samazinātu olnīcu vēža attīstības risku sievietēm reproduktīvā vecumā, efekts ir saistīts ar lietošanas ilgumu, kurš samazinās pēc lietošanas pārtraukšanas. Netika konstatēts aizsargājošs efekts, lietojot tikai progesteronu saturošus produktus.  

 

AVOTS: Iversen L, Fielding S, Lidegaard Ø, et al. Association between contemporary hormonal contraception and ovarian cancer in women of reproductive age in Denmark: prospective, nationwide cohort study. BMJ, 2018; k3609