PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Depresija un trauksme veselībai tikpat kaitīgas kā smēķēšana un aptaukošanās

Doctus
Ikgadējā profilaktiskā pārbaude pie ģimenes ārsta parasti ietver svara mērījumus un jautājumus par neveselīgajiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanu, bet ASV nesen veiktā pētījumā noskaidrots, ka vēl viens ļoti svarīgs jautājums ir: “Vai jums ir depresija vai trauksme?”.

Trauksme un depresija var veicināt dažādi slimību attīstību, tai skaitā, sirds slimības, paaugstinātu asinsspiedienu, artrītu, muguras sāpes un funkcionālus gremošanas traucējumus. Tām ir līdzīgs efekts kā labi zināmiem riska faktoriem: smēķēšana un aptaukošanās.

Pētījumā analizēja vairāk kā 15 000 pieaugušo veselības datus četru gadu periodā. Atklājās, ka 16 % (n=2225) pētījuma dalībnieku cieš no augsta līmeņa trauksmes un depresijas, 31 % (n=4737) ir aptaukošanās un 14 % (n=2125) smēķē. Dalībniekiem ar augsta līmeņa trauksmi un depresiju bija par 65 % augstāks sirds slimību attīstības risks, par 64 % augstāks insulta risks, par 50 % augstāks augsta asinsspiediena risks un par 85 % augstāks artrīta risks, salīdzinot ar dalībniekiem bez trauksmes un depresijas.

Šie paaugstinātie riski ir līdzīgi dalībniekiem ar aptaukošanos un smēķētājiem. Līdz ar to pētnieki iesaka ģimenes ārstiem ikgadējā apskatē pacientus izjautāt arī par viņu psihisko stāvokli, tai skaitā, trauksmi un depresiju.

 

 AVOTS: University of California - San Francisco. Depression, anxiety may take same toll on health as smoking and obesity: Incidence of arthritis, heart disease, stroke -- but not cancer -- strongly swayed by psychological status. ScienceDaily, 17 December 2018.