PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Gados vecākām sievietēm, kurām ir paradontoze, biežāk novēro arī augstu asinsspiedienu

Doctus
Sievietēm pēc menopauzes vecumā, kurām ir paradontoze, biežāk attīstās paaugstināts asinsspiediens, secināts pētījumā.

Jau iepriekš veiktos pētījumos ir apstiprināta saistība starp paradontozi, zobu zaudēšanu un augstu asinsspiedienu, bet šī saistība vēl arvien ir neskaidra. Šī pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp pašu dalībnieču ziņotu paradontozi un zobu zaudējumu un hipertensijas attīstību. Pētījumā piedalījās 36 692 sievietes pēc menopauzes vecumā.

Zobu zaudēšana paradontozes dēļ bija statistiski ticami saistīta ar hipertensijas attīstību (HR=1,38; 95 % TI [1,28 – 1,49]), arī pēc samērošanas ar iespējamiem jaucējfaktoriem, saistība saglabājās (HR=1,21 ; 95 % TI [1,11 – 1,3]). Šī saistība bija ciešāka attiecībā uz sievietēm, kuras bija jaunākas par 60 gadiem, salīdzinot ar sievietēm pēc 60 gadu vecuma (p<0,05), un starp tām, kurām sistoliskais asinsspiediens sākotnēji bija zemāks par 120 mmHg, salīdzinot ar tām, kurām tas bija augstāks par 120 mmHg.

Pētnieki secina, ka sievietēm pēc menopauzes vecumā, kurām ir zobu zaudējumi paradontozes dēļ, biežāk novēro paaugstinātu asinsspiedienu.

 

AVOTS: Gordon JH, LaMonte MJ, Zhao J, et al. Association of Periodontal Disease and Edentulism With Hypertension Risk in Postmenopausal Women. American Journal of Hypertension, 2018