PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pacienti pēc gūžas endoprotezēšanas dzīvo ilgāk

Doctus
Gūžas endoprotezēšanas operācija ne tikai uzlabo dzīves kvalitāti, bet arī ir saistīta ar garāku paredzamo mūža ilgumu, salīdzinot ar tāda paša dzimuma un vecuma cilvēkiem bez endoprotezēšanas, secināts pētījumā.

Pētnieki analizēja pēc operācijas izdzīvotības rādītāju gandrīz 132 000 pacientu, kuriem veikta totāla gūžas endoprotezēšana Zviedrijā laika periodā 1999. – 2012.gads. Vidējais pacienta vecums, kad veica endoprotezēšanu, bija 68 gadi. Mediānā 5,6 gadu novērošanas laikā 16,5 % pacientu nomira.

Izdzīvotība pēc endoprotezēšanas bija labāka nekā tika iepriekš sagaidīts, salīdzinot ar tāda paša dzimuma un vecuma cilvēkiem Zviedrijas vispārējā populācijā. Pirmajā gadā endoprotezēšanas grupā izdzīvotība bija par 1 % labāka nekā kontroles grupā. Atšķirība pieauga līdz 3 % pēc 5 gadiem un samazinājās līdz 2 % pēc 10 gadiem. Pēc 12 gadiem atšķirības izdzīvotības rādītājā vairs nekonstatēja.

Izdzīvotības atšķirības izteiktākas bija pacientiem ar primāru osteoartrītu, kuriem veikta endoprotezēšana. 91 % pacientu, kuriem veica endoprotezēšanu, bija primārs osteoartrīts. Pacientiem ar citām saslimšanām (osteonekroze, iekasiuma artrīts, sekundārs osteoartrīts) izdzīvotības rādītājs bija zemāks nekā vispārējā populācijā.  

Pārsteigums nav arī secinājums, ka pacientiem ar blakussaslimšanām ir sliktāki izdzīvotības rādītāji pēc endoprotezēšanas. Zemāks izglītības līmenis un statuss neprecējies arī ir saistīts ar zemāku izdzīvotību.

Pētnieki atzīst, ka šobrīd nav īsti skaidri iemesli, kādēļ pacientiem pēc endoprotezēšanas izdzīvotības rādītāji ir labāki nekā vispārējā populācijā, bet viņi min, ka iemesli ir vairāki.  

AVOTS: Cnudde P, Rolfson O, Timperley AJ, et al.  Do Patients Live Longer After THA and Is the Relative Survival Diagnosis-specific? Clinical Orthopaedics and Related Research, 2018