PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pret epilepsijas medikamenti paaugstina Alcheimera slimības un demences risku

Doctus
Pret epilepsijas medikamentu lietošana ir saistīta ar paaugstinātu Alcheimera slimības un demences risku, secināts pētījumā. Šīs grupas medikamentu lietošana ilgāk par gadu paaugstina Alcheimera slimības risku par 15 % pēc Somijas datiem un par 30 % paaugstina demences risku pēc Vācijas datiem.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp regulāru pret epilepsijas medikamentu lietošanu un demences attīstību.

Šis bija gadījuma kontroles pētījums, kurā izmantoja Somijas sabiedrības veselības reģistra un  Vācijas veselības apdrošināšanas datus.

Pētījumā iekļāva jebkāda demences veida pacientus (Vācijas dati, n=20 325) un Alcheimera slimības pacientus (Somijas dati, n=70 718) un šiem pacientiem piemeklēja kontroles grupas cilvēkus bez demences.

Regulāra pret epilepsijas līdzekļu lietošana biežāk tika novērota pacientiem ar demenci nekā kontroles grupai. Regulāra pret epilepsijas līdzekļu lietošana ir saistīta ar statistiski ticami augstāku demences risku (OR=1,28; 95 % TI [1,14 – 1,44]) un augstāku Alcheimera slimības risku (OR=1,15; 95 % TI [1,09 – 1,22]), salīdzinot ar tiem, kas nelieto pret epilepsijas līdzekļus. Tāpat tika atklāts, ka augstāks demences risks ir pie augstākām medikamentu devām.

Pētnieki secina, ka pret epilepsijas līdzekļu lietošana paaugstina demences un Alcheimera slimības risku gados veciem cilvēkiem.

 

AVOTS: Taipale H, Gomm W, Broich K, et al. Use of Antiepileptic Drugs and Dementia Risk-an Analysis of Finnish Health Register and German Health Insurance Data. Journal of the American Geriatrics Society, 2018