Zems D vitamīna līmenis saistīts ar paaugstinātu 2.tipa cukura diabēta risku

Doctus . | 2018. gada 27. aprīlis

ASV veiktā pētījumā secināts, ka zems D vitamīna līmenis var būt saistīts ar paaugstinātu 2.tipa cukura diabēta risku. Pētījumā ar 900 dalībniekiem secināja, ka 25 [OH]D vitamīna līmenis virs 30 mg/mL ir saistīts ar statistiski ticami zemāku diabēta risku.

Tika veikts pētījums ar 903 pieaugušajiem, kuriem pētījuma sākumā (1997.-1999.gadā) nebija ne diabēta, ne pre-diabēta. Vidējais pētījuma dalībnieku vecums bija 74 gadi.  Dalībnieki tika novēroti līdz 2009.gadam.

Novērošanas laikā tika konstatēti 47 saslimšanas gadījumi ar cukura diabētu un 337 pre-diabēta gadījumi. Augstāka 25 (OH) D koncentrācija (>30 ng/ml) bija saistīta ar zemāku cukura diabēta draudu attiecību: 30 – 39 ng/ml vai 75 – 98 nmol/L: HR=0,31, 95 % TI [0,14 – 0,7]; 40–49 ng/ml vai 100–122 nmol/L: HR = 0,29, 95 % TI [0,12–0,68]; > 50 ng/ml vai 125 nmol/L: HR = 0,19, 95% [0,06–0,56]. Tika novērota saistība, ka pieaugot D vitamīna koncentrācijai, 2.tipa cukura diabēta attīstības risks samazinās.

Pētnieki secina, ka nepieciešami papildus pētījumi, lai noskaidrotu, vai augstāka D vitamīna koncentrācija pasargā no 2.tipa cukura diabēta vai no pre-diabēta pārejas diabētā.

 

AVOTS: Park SK, Garland CF, Gorham ED, et al. Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of type 2 diabetes and pre-diabetes: 12-year cohort study. PLoS ONE 13(4): e0193070.

Uz augšu ↑