PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aptaukošanās saistīta ar paaugstinātu smēķēšanas risku un vairāk izsmēķētām cigaretēm

Doctus
Aptaukošanās saistīta ar paaugstinātu smēķēšanas risku un izsmēķēto cigarešu skaitu, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā BMJ.

Pētījuma mērķis bija novērtēt, vai ķermeņa masa indekss, ķermeņa tauku proporcija un vidukļa apkārtmērs ietekmē smēķēšanas statusu.

Pētījumā tika izmantota Apvienotās Karalistes biobankas kohorta (n=372 791). Galvenais iznākums bija smēķēšanas statuss, izsmēķēto cigarešu skaits dienā, vecums, uzsākot smēķēšanu.

Mendeliana nejaušināšanas analīze uzrādīja, ka pieaugot ķermeņa masai par 1 standarta novirzi, pieaug smēķēšanas risks (OR=1,18; 95 % TI [1,13 – 1,23], p<0,001). Vēl vairāk ķermeņa masas indeksam pieaugot par 1 standartnovirzi, smēķēšanas intensitāte pieaug par 0,88 cigaretēm dienā (95 % TI [0,5 – 1,26], p<0,001). Līdzīgi rezultāti novēroti arī attiecībā uz ķermeņa tauku daudzumu un vidukļa apkārtmēru.

Pētījuma rezultāti apliecina, ka augstāka aptaukošanās pakāpe ciešāk ietekmē smēķēšanas status. Tā kā gan aptaukošanās, gan smēķēšana ir nozīmīgas sabiedrības veselības problēmas un nozīmīgi riska faktori, jāpievēršas šo problēmu risināšanai.

 

AVOTS:Carreras-Torres R, Johansson M, Haycock PhC, et al. Role of obesity in smoking behaviour: Mendelian randomisation study in UK Biobank. BMJ, 2018; k1767