PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Naproksēns - efetīvākā ne ķirurģiskā metode ceļa osteoartrīta ārstēšanai

Doctus
Aprēkināts, ka 45 % cilvēku ir risks, ka dzīves laikā attīstīsies ceļa osteoartrīts (OA). Pēc meta-analīzes rezultātiem visefektīvākā neķirurģiskā terapija ir ar nesteroīdo pretiekaisuma līdzekli (NSPL) naproksēnu, tas ne tikai mazina sāpes, bet arī uzlabo funkcijas.

Ceļa OA ne ķirurģiskās metodes iekļauj muskuļu stiprināšanas vingrinājumus, zemas intensitātes aerobos vingrinājumus, NSPL un svara samazināšanu cilvēkiem ar ķermeņa masas indeksu virs 25. Jaunajā meta-analīzē izvērtēja neķirurģisko metožu efektivitāti un metodes sakārtoja pēc to efektivitātes. Tika salīdzinātas sekojošas terapijas metodes: paracetamols, ibuprofēns, intra artikulāras kortizola injekcijas, ar trombocītiem bagātas plazmas (PRT) injekcijas, hialuronskābes injekcijas, dažādi NSPL (naproksēns, celekoksibs un diklofenaks) un gan perorāls, gan intra artikulārs placebo.

Autori analizēja 53 nejaušināta iedalījuma kontrolētus pētījumus, kuros analizēta ceļa OA terapija vismaz 28 dienas un pētījumā iekļauti vismaz 30 dalībnieki. Ceļa OA terapijas metodes tika saranžētas no 1 līdz 5, kur 1 ir visefektīvākā. Pētnieki secināja:

  • Sāpju mazināšanai kortiozona injekcijas sniedz lielāko īstermiņa sāpju samazinājumu ( 4- 6 nedēļas), tālāk seko ibuprofēns, PRP, naproksēns un celekoksibs;
  • Naproksēns vislabāk uzlabo funkciju spēju, tālāk seko diklofenaks, celekoksibs, ibuprofēns un PRP injekcijas;
  • Naproksēns gan mazina sāpes, gan uzlabo funkcionālās spējas pacientiem ar ceļa OA, tālāk pēc efektivitātes seko kortizola injekcijas, PRP injekcijas, ibuprofēns un celekoksibs;
  • Hialuronskābes injekcijas neierindojas pirmajā pieciniekā sāpju mazināšanā, funkciju uzlabošanā vai abu šo problēmu mazināšanā. 12 pētījumu analīze uzrādīja, ka nav statistiski ticamas atšķirības efektivitātē starp hialuronskābi un intra artikulārām placebo injekcijām.

Tā kā ceļa osteoartrīts ir bieži sastopama problēma un tai ir augstas ārstēšanas izmaksas, ir nepieciešami papildus pētījumi par OA terapijas iespējām. Lai gan NSPL izrādās efektīvākā neķirurģiskā metode, tomēr jāņem vērā iespējamie riski, tai skaitā, infarkti, insulti. Līdz šim veiktie pētījumi apliecina, ka naproksēnam ir viszemākais kardiovaskulāro notikumu risks.  

 

AVOTS: Jevsevar DS, Shores PB, Mullen K, et al. Mixed Treatment Comparisons for Nonsurgical Treatment of Knee Osteoarthritis. Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2018; 26 (9): 325