PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

No lielākās daļas uztura bagātinātāju nav ieguvumu sirds un asinsvadu sistēmai

Doctus
Biežāk lietotie vitamīni un minerālvielas pozitīvi neietekmē veselību, bet arī tai nekaitē, secināts Kanādā veiktā pētījumā.

Sistemātiskā pētījumu apskatā atklāts, ka no multivitamīnu, D vitamīna, kalcija un C vitamīna lietošanas nav ieguvumu sirds un asinsvadu sistēmai, bet tie arī nenodara nekādu kaitējumu. Pētnieki bija pārsteigti, ka izdevās pierādīt tik maz pozitīvos efektus.  Pētījumā atklāja, ka folijskābe un B vitamīns kopā ar folijskābi var samazināt sirds un asinsvadu sistēmas slimības un insultu. Savukārt niacīni un antioksidanti uzrādīja ļoti nelielu efektu.  

Pētnieki norāda, ka cilvēkiem uzmanīgi būtu jāizvērtē, kādus uztura bagātinātājus viņi lieto, jākonsultējas ar ārstu, ko tiešām ir vērst lietot.

Pētījumā tika analizēti uztura bagātinātāji, kas satur A, B1, B2, B6, B9, C, D un E vitamīnus, kalciju, dzelzi, cinku, magniju un selēnu. Par multivitamīniem tika uzskatīti tie, kas iekļāva lielāko daļu šo vitamīnu un minerālvielu.

Pētnieki norāda, ņemot vērā, ka ieguvumi sirds un asinsvadus sistēmai ir tikai no folijskābes, pacientiem ieteicams lietot nevis mākslīgos uztura bagātinātājus, bet uzturu, kurš bagāts ar dabīgajiem vitamīniem un minerālvielām.  

AVOTS: Jenkins DJA, Spence JD, Giovannucci EL, et al. Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment. Journal of the American College of Cardiology, 2018; 71 (22): 2570.