Uzturs bagāts ar daudz zivīm un pākšaugiem var aizkavēt menopauzes sākšanos

Doctus . | 2018. gada 2. maijs

Uzturs, kurā ir daudz zivju un pākšaugu, var aizkavēt menopauzes iestāšanos, savukārt uzturs, kurā ir daudz ogļhidrātu var paātrināt menopauzes iestāšanos, secināts Anglijā veiktā pētījumā.     

Dabīga menopauze ir problēma sievietēm reproduktīvā vecumā, gan agrīna, gan vēlīna menopauze var ietekmēt veselības iznākumus.

Pētījumā piedalījās 40 – 65 gadu vecas sievietes. Dabīga menopauze tika definēta kā pastāvīga menstruāciju beigšanās 12 sekojošos mēnešos. Uztura aptauja tika pildīta pētījuma sākumā. Tika analizēta arī sieviešu reproduktīvā anamnēze. Regresijas modelī tika analizēta saistība starp uztura paradumiem un menopauzes iestāšanās vecumu.

4 novērošanas gadu laikā 914 sievietēm novēroja dabīgas menopauzes iestāšanos.  Liels trekno zivju patēriņš uzturā bija saistīts ar aizkavētu dabīgo menopauzi par 3,3 gadiem uz porciju dienā (995 TI [0,8 – 5,8]) un svaigu pākšaugu lietošana uzturā aizkavēja menopauzi par 0,9 gadiem uz porciju dienā (99 % TI [0,0 – 1,8]). Apstrādāta pasta un rīsi bija saistīta ar agrīnāku menopauzes iestāšanos (-1,5 gadi uz porciju dienā (99% TI [-2,8 - -0,2]). Lielāka B 6 vitamīna (9,6 gadi uz mg dienā) un cinka (0,3 gadi uz mg dienā) uzņemšana arī bija saistīta ar vēlāku menopauzes attīstību.  

Pētījuma rezultāti apliecina, ka atsevišķas ēdienu grupas (treknas zivis, svaigi pākšaugi, rafinēta pasta un rīsi) un specifiski mikroelementi var individuāli ietekmēt dabīgās menopauzes vecumu.

 

AVOTS:Dunneram Y, Greenwood DC, Burley VJ, Cade JE. Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women’s Cohort Study. Journal of Epidemiology and Community Health, 2018

 

Uz augšu ↑