PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

NSPL lietošana paaugstina kardiovaskulāro risku pacientiem ar osteoartrītu

Doctus
Pacientiem ar osteoartrītu nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu (NSPL) lietošana paaugstina kardiovaskulāro slimību risku vairāk kā divas reizes, salīdzinot ar vispārējo populāciju, secināts jaunā pētījumā.

Pētnieki norāda, ka osteoartrītu izārstēt nevar,var mazināt tikai sāpes, bet, ja sāpes mazina ar NSPL, paaugstinās kardiovaskulāro slimību risks. NSPL tiek plaši lietoti, lai mazinātu stīvumu locītavās. Jau iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka osteoartrīts ir neatkarīgs kardiovaskulāro slimību riska faktors.

Šajā pētījumā tika analizēta informācija par 7743 pacientiem ar osteoartrītu un vecuma un dzimuma pielāgotu kontroles grupu (n=23 229) bez osteoartrīta. Ar daudzfaktoru Koks proporcionālo draudu modeli tika aprēķināts, ka primārais iznākums – kardiovaskulāra slimība – ir par 23 % augstāks pacientiem ar osteoartrītu, salīdzinot ar pacientiem bez osteoartrīta, samērojot pēc vecuma, dzimuma, sociālekonomiskā statusa, ķermeņa masas indeksa, hipertensijas, cukura diabēta, hiperlipidēmijas un hroniskas obstruktīvas plaušu slimības.

Pacientiem ar osteoartrītu bija par 42 % lielāks sastrēguma sirds mazspējas risks, par 17 % lielāks išēmiskas sirds slimības risks un par 14 % lielāks insulta risks nekā pacientiem bez osteoartrīta.

Kad analīzei tika pievienots NSPL lietošanas status, secināja, ka apmēram 67,5 % no kopējā osteoartrīta efekta uz kardiovaskulāro risku ir izskaidrojams ar NSPL lietošanu. Sastrēguma sirds mazspējas risks pieauga par 44,8 %,  išēmiskas sirds slimības risks pieaug par 94,5 % un insulta risks par 93,3 %, lietojot NSPL.

Pētnieki norāda, ka šī pētījuma rezultāti apliecina, ka NSPL lietošana ir liela problēma un ir jādomā, kā šo problēmu novērst.

 

AVOTS: European League Against Rheumatism (EULAR) Congress 2018: Abstract OP0190. Presented June 14, 2018.