PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Slikta miega kvalitāte saistīta ar vājākām kognitīvajām spējām cilvēkiem ar cukura diabētu un pre-diabētu

Doctus
Cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts un pre diabēts un kuriem ir nepietiekams miegs (mērīts, cik daudz reāli cilvēks pavada miegā), ir vājākas kognitīvās spējas, nekā tiem, kuriem ir pietiekams miegs, secināts pētījumā.

Cukura diabēts ir saistīts ar kognitīvo spēju pasliktināšanos. Miegam ir svarīga loma atmiņas nostiprināšanā. Miega traucējumi, kas bieži ir novērojhami cukura diabēta pacientiem, ir saistīti ar kognitīvo disfunkciju.  

Pētījumā piedalījās 162 pacienti (81 pacientam bija 2.tipa cukura diabēts un 81 pacientam bija pre diabēts).  Miega ilgums un miega pietiekamība (miega kvalitātes indikators) tika novērtēta, izmantojot 7 dienu aktigrāfijas pierakstus. Obstruktīva miega apnoja (OMA) tika analizēta, izmantojot visas nakts novērošanu. Kognitīvās funkcijas tika novērtētas, izmantojot Monreālas Kgnitīvo novērtēšanas (MoCA) instrumentu. Trīs MoCA apakšsadaļas tika analizētas: vizuālā izpildfunkcija, uzmanība un nokavēta atbilde.

Vidējais pacientu vecums bija 54,8 (SD 10,2) gadi. Obstruktīva miega apnoja tika diagnosticēta 123 dalībniekiem (76,9 %). Vidējais miega ilgums bija 6 (SD 1,0) stundas un miega pietiekamība bija 82,7 % (SD 8,1). Miega ilgums un OMA smagums nebija saistīts ar MoCA rādītājiem. Augstāka miega pietiekamība bija saistīta ar augstākiem MoCA rādītājiem (p<0,05), cukura diabēta (salīdzinot ar pre diabētu) esamība bija saistīta ar zemāku MoCA rādītāju (P<0,001). Pēc samērošanas ar jaucējfaktoriem gan cukura diabēts (B= -1,137, p<0,05), gan miega pietiekamība (B= 0,085, p<0,001) bija saistīta ar MoCA rādītājiem. Turklāt cukura diabēts (B= -0,608, p<0,001) un miega pietiekamība (B=-,038, p<0,001) bija saistīta ar vizuālo izpildfunkciju. Miega parametri nebija saistīti ar aizkavētu atbildes reakciju vai uzmanību.

Pētnieki secina, ka miega pietiekamība ir neatkarīgs riska faktors zemākām kognitīvajām spējām pacientiem ar izmainītu glikozes toleranci. Miega optimizācija var uzlabot kognitīvās funkcijas pacientiem ar cukura diabētu.  

 

AVOTS: Saetung S, Nimitphong H, Siwasaranond N, et al. The relationship between sleep and cognitive function in patients with prediabetes and type 2 diabetes. Acta Diabetologica, 2018