PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Stjuartiem augstāks vēža attīstības risks nekā vispārējā populācijā

Doctus
Stjuartiem ir lielāks risks, ka attīstīsies atsevišķu lokalizāciju audzēji (krūts, dzemdes ķermeņa, dzemdes kakla, vairogdziedzera un ādas) nekā vispārējā populācijā, secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija salīdzināt audzēju izplatību stjuartu populācijā un vispārējā populācijā.   Tika aptaujāti 5366 stjuarti un 2729 tāda paša sociālekonomiskā stāvokļa cilvēki no vispārējās populācijas. Visi dalībnieki tika aptaujāti ar anketu palīdzību, kurās bija jānorāda, vai persona ir slimojusi ar vēzi un ja jā, ar kādas lokalizācijas vēzi.

Pētnieki secināja, ka stjuartu populācijā vēža izplatība ir augstāka nekā vispārējā populacijā, īpaši tas tika novērots uz atsevišķām vēža lokalizācijām sievietēm: krūts vēzis (OR=1,51; 95 % TI [1,02 – 2,24]), melanoma (OR=2,27; 95 % TI [1,27 – 4,06]) un ne melanomas ādas audzēji (OR=4,09; 95 % TI [2,7 – 6,2]).

Pētnieki norāda, ka ir konstatēta augstāka atsevišķu vēža lokalizāciju izplatība stjuartu populācijā, tomēr jāņem vērā, ka pētījumā tika izmantota pašu dalībnieku ziņota informācija par vēža status. Būtu jāveic ilgtermiņa pētījums, lai novērtētu saistību starp specifisku ekspozīciju un vēzi aviācijā strādājošajiem.

 

AVOTS: McNeely E, Mordukhovich I, Staffa S, et al. Cancer prevalence among flight attendants compared to the general population.Environmental Health, online June 25, 2018.